Skip to main content

Ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στο Αφγανιστάν από Δυτικές χώρες

Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν χθες τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού - Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν μέχρι τις 31/08

Προτού ακόμη εκδηλωθεί η χθεσινή φονική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μία μετά την άλλη οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ολοκλήρωναν τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας. Η προειδοποίηση των Αμερικανών και των Βρετανών για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, που επιβεβαιώθηκε πολύ σύντομα, επέδρασε καταλυτικά.

Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία και Καναδάς ανακοίνωσαν ότι ολοκλήρωσαν χθες τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν να συμβεί το ίδιο και με τη Γαλλία. «Θα ευχόμαστε να μέναμε περισσότερο και να σώζαμε περισσότερους», δήλωσε ο επικεφαλής του καναδικού γενικού επιτελείου Γουέιν Εϊρε, εκφράζοντας τη θλίψη του για τη βεβιασμένη αλλά επιβαλλόμενη από τις συνθήκες έξοδο, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Τον δρόμο της εσπευσμένης αποχώρησης επέλεξε τελικά και η Τουρκία, εγκαταλείποντας τις φιλοδοξίες της να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της, σε συνεννόηση με τους Ταλιμπάν, το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το οποίο φρουρούσαν στρατιώτες της τα τελευταία έξι χρόνια. Ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες ότι οι Τούρκοι στρατιώτες θα επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατό. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διήμερο.

Απεγκλώβισαν 96.000

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν θα συνεχιστούν, από πλευράς ΗΠΑ, μέχρι τις 31 Αυγούστου, οπότε λήγει η προθεσμία για την αποχώρηση των στρατευμάτων τους. Η δήλωση έγινε προτού εκδηλωθεί η χθεσινή επίθεση. Η εφημερίδα New York Times εκτιμά ότι τουλάχιστον 250.000 Αφγανοί που δικαιούνται βίζα, καθώς είχαν συνεργαστεί με τα αμερικανικά στρατεύματα, θα μείνουν πίσω. Μέχρι χθες οι ΗΠΑ είχαν απεγκλωβίσει περί τις 96.000 ανθρώπους σε μία από τις μεγαλύτερες αερογέφυρες της Ιστορίας.

Βρετανία

«Ζήτημα ωρών» είναι η ολοκλήρωση της βρετανικής επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ, δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Μιλώντας το πρωί στο Sky News, o κ. Γουάλας είπε ότι το βρετανικό κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων προσφύγων σε ξενοδοχείο στην περίμετρο του αεροδρομίου έχει πλέον κλείσει, καθώς η επιχείρηση μπαίνει στις «τελικές ώρες» της.

Επέμεινε ότι εξ αρχής, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΣΚΑΙ, ότι αυτό ήταν το το βρετανικό χρονοδιάγραμμα για τη λήξη της επιχείρησης, ενώ είπε πως οι βρετανικές δυνάμεις έχουν απομακρύνει περίπου 14.000 Βρετανούς και Αφγανούς πολίτες από την Καμπούλ από τα μέσα Αυγούστου.

«Στις 4.30 σήμερα το πρωί, ώρα ΗΒ, κλείσαμε το ξενοδοχείο Baron, κλείσαμε το διεκπεραιωτικό κέντρο και οι πύλες έκλεισαν στην Πύλη Abbey (του αεροδρομίου). Θα διαχειριστούμε τους ανθρώπους που έχουμε φέρει μαζί μας, τους περίπου 1.000 ανθρώπους στο διάδρομο του αεροδρομίου και θα αναζητήσουμε τρόπο να συνεχίσουμε να βρίσκουμε λίγους ανθρώπους στα πλήθη όπου μπορούμε, αλλά γενικά η κύρια διαδικασία είναι τώρα κλειστή και είναι ζήτημα ωρών», είπε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.

Παραδέχθηκε, εξάλλου, ότι «το λυπηρό γεγονός είναι πως δε θα φύγουν όλοι» όσοι χρειάζεται να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Προειδοποίησε επίσης ότι η τρομοκρατική απειλή θα γίνεται μεγαλύτερη όσο πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης της εκκένωσης.