Skip to main content

ΟΛΘ: Αναβάθμιση με τις νέες γερανογέφυρες - Μειώθηκαν οι καθυστερήσεις στην Πύλη 16

Σύμφωνο συνεργασίας ΟΛΘ - Τελωνείου μειώνει το χρόνο διέλευσης των φορτηγών - Παρουσιάστηκαν οι νέες γερανογέφυρες, ποια τα χαρακτηριστικά τους

Στη μείωση του χρόνου διέλευσης των φορτηγών από την πύλη 16 κατά 20%, συνέβαλε η πρόσφατη υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του ΟΛΘ με το Τελωνείο. Αυτό υπογράμμισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ, Αθανάσιος Λιάγκος στο περιθώριο της παρουσίασης των δυο σύγχρονων γερανογεφυρών New Panamax STS (Ship To Shore) που παρέλαβε προ λίγων ημερών η εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάγκο «οι προσπάθειες για να μειωθούν οι χρόνοι διέλευσης των φορτηγών συνεχίζονται, έτσι ώστε να επιτευχθεί η τελική επίλυση του προβλήματος. Πριν από τέσσερις ημέρες η ΟΛΘ ΑΘ υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με τις τελωνειακές αρχές, ώστε τα κενά φορτηγά που βγαίνουν από το λιμάνι να εξέρχονται από την Πύλη 10, προκειμένου να μειωθούν οι χρόνοι διέλευσης από την Πύλη 16, που είναι η πύλη  που οδηγεί στο τέρμιναλ των containers».

Σημειώνεται πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί φορτηγών εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων κατά την είσοδο και την έξοδο των φορτηγών από την Πύλη 16 του λιμανιού, χρονίζει και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των μεταφορικών εταιρειών και αυτοκινητιστών όσο και των παραγωγικών φορέων της πόλης.

Οι σύγχρονες γερανογέφυρες του ΟΛΘ

Με ανυψωτική ικανότητα 65 τόνων και 50 τόνων σε διπλή και σε μονή φόρτωση αντίστοιχα, τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων κύριων γραμμών, χωρητικότητας άνω των 10.000 TEU (New Panamax), οι δύο νέες ειδικά σχεδιασμένες γερανογέφυρες (New Panamax STS Cranes), κατέπλευσαν πριν λίγες ημέρες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σήμερα παρουσιάστηκαν στους δημοσιογράφους.

Οι νέες γερανογέφυρες αναβαθμίζουν σημαντικά τις υπηρεσίες που προσφέρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του.

«Με τις 2 νέες ειδικά σχεδιασμένες γερανογέφυρες για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συνολικής επένδυσης 15,7 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνεται πάνω από το 80% των υποχρεωτικών επενδύσεων της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό», τόνισε ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΘ ΑΕ.

Με την άφιξη του νέου εξοπλισμού ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Θεσσαλονίκης διαθέτει πλέον συνολικά 6 γερανογέφυρες, με τις δυο εκ των οποίων όπως τόνισε ο κ. Λιάγκος, να βρίσκονται στο στάδιο της αναβάθμισης.

«Οι νέες γερανογέφυρες θα συμβάλλουν σημαντικά στην προσέλκυση νέων γραμμών. Παράλληλα με την επέκταση του Προβλήτα 6, σχεδιάζεται η τοποθέτηση επιπλέον γερανογεφυρών στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων, αναβαθμίζοντας περαιτέρω το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως σημαντική πύλη εξυπηρέτησης για το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης» σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος – γενικός εκτελεστικός διευθυντής της ΟΛΘ ΑΕ, Franco Nicola Cupolo.

«Οι νέες γερανογέφυρες είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν στο υφιστάμενο κρηπίδωμα, βελτιστοποιώντας την παραγωγικότητα» ανέφερε ο Κώστας Κοντογιάννης από την τεχνική διεύθυνση του ΟΛΘ.

Σε πλήρη λειτουργική και επιχειρησιακή ετοιμότητα οι δυο νέες γερανογέφυρες αναμένεται να βρίσκονται στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους.

Ο νέος εξοπλισμός αναβαθμίζει ουσιαστικά το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών του λιμένα, βελτιστοποιεί το επίπεδο εξυπηρέτησης της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, διπλασιάζει την παραγωγική δυνατότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και βελτιώνει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του λιμένα.