Skip to main content

Olympia Electronics: Ρομποτικά συστήματα στο 50% της παραγωγής το 2025

Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος της Olympia Electronics, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ.

Στην ενδυνάμωση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην παραγωγή μέσω της επέκτασης των συστημάτων ρομποτικής, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη επενδύει η Olympia Electronics.

H εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων φωτισμού ασφαλείας και πυρανίχνευσης, που βρίσκεται στην Μεθώνη της Πιερίας, προγραμματίζει η παραγωγική της διαδικασία να είναι αυτοματοποιημένη κατά 50% μέχρι το 2025, από 33% που θα είναι στο τέλος του 2019. Στο ίδιο χρονικό ορόσημο –το 2025- ο κύκλος εργασιών της εταιρείας εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 40 εκατ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιος από τα περίπου 20,5 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ οι εξαγωγές θα αντιπροσωπεύουν το 75% της παραγωγής, από 70% που είναι σήμερα. «Τα ρομπότ μας επιτρέπουν να παραμένουμε ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά και ταυτόχρονα να αυξάνουμε τον αριθμό των εργαζομένων μας» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Λακασάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στα δέκα χρόνια της κρίσης –από το 2009 μέχρι το 2019- ο αριθμός των εργαζομένων της εταιρείας αυξήθηκε από 127 σε 201 άτομα.

Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του επενδυτικού προγράμματος της Olympia Electronics, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ. Από αυτά οι 800.000 ευρώ διατίθενται για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων κατά 2.200 τετρ. μέτρα, οι 600.000 ευρώ αποτελούν δαπάνες για την πιστοποίηση νέων προϊόντων, ενώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ρομπότ επενδύονται 1,8 εκατ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση των νέων συστημάτων στα τέλη Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2020 η συμμετοχή των ρομπότ στην παραγωγή θα αυξηθεί κατά 8%, από το 25% σε 33%.

Όπως σημειώνει ο κ. Λακασάς με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης στα τέλη του 2019, θα ξεκινήσει αμέσως η δεύτερη φάση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας, διετούς διάρκειας μέχρι το 2022 και προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, που αφορούν τόσο την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεων –στο τέλος του 2019 η Olympia Electronics θα διαθέτει 7.000 τετρ. μέτρα-, όσο και την ενίσχυση των ρομποτικών συστημάτων.

Σήμερα το 85% της παραγωγής της εταιρείας αφορά τους φωτισμούς ασφαλείας και πυρανίχνευσης και το υπόλοιπο 15% συναγερμούς και άλλα συναφή. Οι καλύτερες ξένες αγορές για την Olympia Electronics είναι οι Σκανδιναβικές χώρες, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και οι χώρες του Περσικού Κόλπου, κυρίως το Ντουμπάι και η Σαουδική Αραβία. Ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι κατά βάσιν ευρωπαϊκός, καθώς προέρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και εσχάτως την Πολωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Λακασά τα νέα από την εσωτερική αγορά είναι ικανοποιητικά για την Olympia Electronics, τουλάχιστον καλύτερα απ’ ότι περίμενε και ο ίδιος μετά την ισοπέδωση του οικοδομικού κλάδου και των κατασκευών στη διάρκεια της κρίσης, που δείχνουν να ανακάμπτουν. Η εταιρεία συνεργάζεται, επίσης, με τη Fraport Ελλάς για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που διαχειρίζεται η ελληνογερμανική εταιρεία τα επόμενα δύο χρόνια.