Skip to main content

Ομάδα ευταξίας για την Καθαριότητα αποκτά ο δήμος Θεσσαλονίκης - Ο ρόλος της

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας ευταξίας για την Καθαριότητα.

Τη σύσταση ομάδας εργασίας για την Καθαριότητα και τον δημόσιο χώρο ανακοίνωσε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η ομάδα ευταξίας, κάτι για το οποίο έχουμε μιλήσει και εμείς και οι άλλες διοικήσεις. Φτάσαμε στο σημείο σήμερα να ανακοινώσουμε ότι έχει συσταθεί ομάδα ευταξίας που θα έχει ως αποστολή την άμεση και καθημερινή επέμβαση σε θέματα τήρησης κανονισμού καθαριότητας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Όπως ανακοίνωσε, η ομάδα θα έχει και ειδική μέριμνα και για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Μιλώντας για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ομάδας ευταξίας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Νίκος Ζεϊμπέκης, τόνισε οι έλεγχοι θα αφορούν τα εξής:

  • ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων και ογκωδών αντικειμένων,
  • μετακινήσεις των κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης,
  • εναποθέσεις απορριμμάτων εκτός κάδων
  • κώδωνες γυαλιού
  • ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους, όπως στις παιδικές χαρές
  • θα μεριμνά για την τήρηση του νόμου από την πλευρά των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων
  • θα μεριμνά για τη συνεννόηση με μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ για την αποτελεσματικότερη συγκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών
  • συγκομιδή των μπαζών.

Ο δήμαρχος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έκανε αναφορά στα συντριβάνια της πόλης, τα οποία δεν λειτουργούσαν και ήταν σκουπιδότοποι. «Λειτουργούν ξανά τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα οποία παλαιότερα ήταν μη λειτουργικά και σκουπιδότοποι. Είναι μικρά και μεγαλύτερα τοπόσημα της πόλης», τόνισε.

Αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης πλατειών και πάρκων, τα οποία το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν μεγάλη επιβάρυνση. «Δεν θέλω να κάνω πολιτική εκτίμηση, δεν θέλω να πω για ποιον λόγο γέμιζαν. Θα υπήρξε και μια ανάγκη των συμπολιτών, κυρίως των νέων, να αξιοποιήσουν τις πλατείες. Τα πάρκα αυτά και οι πλατείες θα πρέπει με το άνοιγμα της εστίασης να αποδοθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στους πολίτες», υπογράμμισε.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη παρέμβαση στα ΚΑΦΑΟ, τα οποία ήταν χώροι με γκράφιτι και πλέον σιγά σιγά μετατρέπονται σε ένα καμβά καλλιτεχνικής έκφρασης. «Από πινελιές βρομιάς θα είναι υψηλής αισθητικής», σημείωσε.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε τέλος ότι θα τοποθετηθούν άμεσα στην πόλη 500 πινακίδες ονοματοθεσίας και street info. «Αυτό που όλοι να το δεχόμαστε ως μια πολύ άσχημη εικόνα ότι δεν υπάρχει αναγνωρισιμότητα στις οδούς», τόνισε ο κ. Ζέρβας, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή είναι δωρεά του Γιάννη Μασούτη.

Οι πινακίδες θα είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ παράλληλα θα υπάρχει και qr code, όπου θα υπάρχει πρόσβαση στο site του δήμου και εκεί οι πολίτες θα μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες για τον κάθε δρόμο, αρχικά του κέντρου.