Skip to main content

Ομόλογα: Υποχωρούν οι αποδόσεις – Στο 4,5% το ελληνικό 10ετές

Αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν για το μέλλον μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από τη σωρευτική αύξηση τους κατά 2%

Υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του Ελληνικού 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% (3,88%) ενώ το 10ετές διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα με απόδοση 4,5%.

Η συγκριτικά καλύτερη απόδοση των ελληνικών ομολόγων σήμερα σε σχέση με τα άλλα ευρωπαικά – γεγονός που αντανακλάται στην μείωση του περιθωρίου – σε ένα βαθμό οφείλεται στην επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε αντίθεση με την πορεία που ακολούθησε ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ε.Ε τον Οκτώβριο.

Επιπροσθέτως αρχίζει να διαφαίνεται ότι οι αγορές προεξοφλούν για το μέλλον μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από την σωρευτική αύξηση τους κατά 2%. Σε αυτό συνέβαλαν οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξη για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Klaas Knot – ο οποίος συγκαταλέγεται στους «ιέρακες» της νομισματικής πολιτικής – δήλωσε ότι παρόλο που χρειάζεται περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, προέβλεψε ότι η αύξηση του επιτοκίου στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου το δ.σ της ΕΚΤ, θα μπορούσε να είναι μεταξύ 0,5% – 0,75%.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,64% από 4,74%, έναντι 2,13% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,51% από 2,62% που έκλεισε στο τέλος του προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9882 δολάρια από το επίπεδο των 0,9924 δολαρίων που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0,9925 δολάρια.

Πηγή: moneyreview.gr