Skip to main content

Ομόλογα: Συναγερμός από την αύξηση των αποδόσεων

Ρίγη ανησυχίας διαπερνούν κυβερνώντες, τραπεζίτες και ομολογιούχους, καθώς το δεκαετές ομόλογο σκαρφαλώνει πάνω από τα επίπεδα του 2,50%.

Σε δυο ευρωπαϊκές χώρες χτύπησε συναγερμός μετά την τελευταία αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο λόγος, εν προκειμένω, αφορά στην Ιταλία και την Ελλάδα. Στην δική μας περίπτωση, με το δεκαετές ομόλογο να σκαρφαλώνει πάνω από τα επίπεδα του 2,50%, όταν μόλις το περασμένο καλοκαίρι φλέρταρε με εκείνα του 0,5% και 0.6%, ρίγη ανησυχίας διαπερνούν τους κυβερνώντες, τους τραπεζίτες αλλά και τους ομολογιούχους. Οπότε αντιλαμβάνεστε και το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις αγορές.

Πάντως, ο μεγαλύτερος πανικός χτύπησε στις τράπεζες. Λογικό, θα έλεγε κανείς, αφού είναι παράλληλα και μεγάλοι εκδότες, οι ίδιοι. Κι αυτό γιατί, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ένα ...κάρο ομόλογα που οι ίδιες εξέδωσαν στο παρελθόν. Κι όλα αυτά, μέσα στην επόμενη τετραετία. Οπότε δεν τους συμφέρουν επ ουδενί οι υψηλές πτήσεις και είναι λογικό, από κάποια στιγμή και μετά «να τους πιάνει ίλιγγος».

Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: Είναι όλα μαύρα γύρω μας; Όχι, λένε αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς. Γιατί υπάρχουν και θετικά νέα. Όπως, για παράδειγμα, αυτά που έρχονται από το μέτωπο του τουρισμού. Αν δεν συμβεί κάτι πολύ δυσάρεστα απρόοπτο, φέτος το καλοκαίρι θα ματσάρουμε τα έσοδα του 2019. Που ήταν η χρονιά – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα. Ακόμα κι αν η Ρωσία στρέψει όλους τους τουρίστες της, φέτος το καλοκαίρι, στην Τουρκία