Skip to main content

Ομόνοια:Ζητά άρση της απαγόρευσης πώλησης βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές

H «Ομόνοια» σημειώνει στην επιστολή της ότι η μέθοδος click away σε καταστήματα συνιστά σε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους πωλητές των λαϊκών αγορών.

Επιστολή με την οποία ζητά να αρθεί η απαγόρευση που επιβλήθηκε λόγω covid-19 στους πωλητές βιομηχανικών ειδών να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις υπαίθριες αγορές, απέστειλε στο επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγροτών Μακεδονίας-Θεσσαλίας -Θράκης «Ομόνοια».
 
«Από την αρχή της πανδημίας, σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο διαλαλούμε τη μέγιστη ασφάλεια που προσφέρουν στους καταναλωτές - πολίτες οι λαϊκές αγορές, δεδομένου ότι λειτουργούν υπαίθρια», επισημαίνει στην επιστολή της η «Ομόνοια», σημειώνοντας, «τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με τον υπαίθριο τρόπο λειτουργίας τους είναι μία ακόμα ασπίδα στον αγώνα κατά του κορονοϊου».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή της μεθόδου του «click away» από καταστηματάρχες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η «Ομόνοια» σημειώνει στην επιστολή της ότι η κίνηση αυτή συνιστά σε αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους πωλητές των λαϊκών αγορών με πωλούμενα είδη τα είδη ρουχισμού και τα βιομηχανικά είδη.

«Τα καταστήματα ακόμα και με το σύστημα click - away θα λειτουργήσουν, ενώ οι πωλητές των λαϊκών αγορών με βιομηχανικά είδη θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα, καθώς τους απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριοποίηση», επισημαίνει η «Ομόνοια» και ζητά να εξεταστεί το αίτημα της ώστε «να μην υπάρχουν ανισότητες και αδικίες σε βάρος ανθρώπων που ζουν από ένα μεροκάματο».

Το κείμενο της επιστολής:

Ή έμμεση επιβεβαίωση για την ασφάλεια των λαϊκών αγορών και μία αδικία.

Από την αρχή της πανδημίας, σε κάθε τόνο και με κάθε τρόπο διαλαλούμε τη μέγιστη ασφάλεια που προσφέρουν στους καταναλωτές - πολίτες οι λαϊκές αγορές.

Τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας σε συνδυασμό με τον υπαίθριο τρόπο λειτουργίας τους είναι μία ακόμα ασπίδα στον αγώνα κατά του κορονοϊου.

Μόλις πρόσφατα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, υιοθετώντας και τις εισηγήσεις των ειδικών, αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη μέθοδο του click - away για τις αγορές εν΄ όψει Χριστουγέννων. Η κυρίαρχη προσπάθεια σαφής: Να μην υπάρξει συνωστισμός σε κλειστούς χώρους. Κάτι που λαϊκές αγορές έχουν από τη φύση της λειτουργίας τους, επιβεβαιώνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την ασφάλεια που παρέχουν στη δημόσια υγεία.

Την ίδια στιγμή και ενώ οι πωλητές των λαϊκών αγορών με πωλούμενα είδη τα είδη ρουχισμού και τα βιομηχανικά είδη δεν δραστηριοποιούνται, προκειμένου να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, προς τα εμπορικά καταστήματα, βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Τα καταστήματα ακόμα και με το σύστημα click - away θα λειτουργήσουν, ενώ αυτοί θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα χωρίς εισόδημα, καθώς τους απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριοποίηση.

Αυτό τώρα δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των πωλητών λαϊκών αγορών, που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα; Δεν πρέπει και αυτοί οι άνθρωποι να βρουν επιτέλους έναν τρόπο για να αποκτήσουν στις τόσο δύσκολες συνθήκες που ζούμε ένα εισόδημα;

Ζητούμε από τον αρμόδιο υπουργό καθώς και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να εξετάσουν το συγκεκριμένο ζήτημα για να μην υπάρχουν ανισότητες και αδικίες σε βάρος ανθρώπων που ζουν από ένα μεροκάματο.