Skip to main content

Online ακαδημία από τη Θεσσαλονίκη διδάσκει ξένες γλώσσες μέσω video games

Η Δήμητρα Γιαννουπλάκη δημιούργησε την on line ακαδημία ξένων γλωσσών, The Pooma Academy, η οποία βασίζει την εκπαιδευτική διαδικασία σε video games

Η φράση «ανοίξτε το βιβλίο και γράψτε την άσκηση» τη στοίχειωνε. Πίστευε άλλωστε πως η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας δεν είναι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να προσφέρει ουσιαστική γνώση και εξέλιξη δεξιοτήτων για τον μαθητή κι όλα αυτά με διασκεδαστικό τρόπο. Κάπως, έτσι, η Δήμητρα Γιαννουπλάκη από τη Θεσσαλονίκη δημιούργησε μια on line ακαδημία εκμάθησης ξένων γλωσσών, την The Pooma Academy, η οποία βασίζει την εκπαιδευτική διαδικασία στην αξιοποίηση video games, μέσω των οποίων ο μαθητής μπορεί να μάθει τη γλώσσα παίζοντας.

Η εκπαιδευτική αυτή μέθοδος ονομάζεται learn, enjoy, grow (μάθε, διασκέδασε, εξελίξου) και απευθύνεται τόσο σε video gamers όσο και σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με τα video games. Έχει δε διττό στόχο, την εκμάθηση της γλώσσας (σύνταξη, γραμματική και προφορά), αλλά και την ανάπτυξη soft skills, δεξιοτήτων δηλαδή όπως η ομαδικότητα, η ενσυναίσθηση, η αποφασιστικότητα, που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η επιλογή του ονόματος Pooma δεν ήταν τυχαία, αφού η δημιουργός της on line ακαδημίας ήθελε να συμβολίσει το πούμα που έχει ο καθένας μέσα του, την ανησυχία της γνώσης που τον κρατά σε εγρήγορση.

Μαθαίνοντας με video games

Πώς αξιοποιεί όμως η The Pooma Academy τα video games, που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες; Η διαδικασία είναι απλή. Παίζοντας ένας μαθητής το video game, όντας απορροφημένος στο παιχνίδι, πετυχαίνει αρχικά το incidental learning, την έμμεση μάθηση, ακούγοντας τη γλώσσα, κάνοντας δηλαδή το λεγόμενο listening, βελτιώνοντας το λεξιλόγιό του κι όλα αυτά με ενθουσιασμό. Επί του video game, που έχει υπότιτλους στα αγγλικά, υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες ερωτήσεις και ασκήσεις, οι οποίες αφορούν τόσο τη γλώσσα αυτή καθαυτή (γραμματική, σύνταξη, αλλά και κατανόηση) όσο και τα soft skills, βάζοντας τον μαθητή στη διαδικασία να σκεφτεί διαφορετικά. «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μάθημα σκέψης σε άλλη γλώσσα» εξηγεί στη Voria.gr η Δήμητρα Γιαννουπλάκη. Την ίδια στιγμή άτομα που δεν θέλουν ή δεν ξέρουν να παίζουν, μπορούν να παρακολουθήσουν το video game ως ταινία και να υποβληθούν στην ίδια εκπαιδευτική διαδικασία. Τα προσωποποιημένα μαθήματα σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες, τους σκοπούς και τους ρυθμούς του κάθε μαθητή, ο οποίος συμμετέχει και σε on line γκρουπάκια, αλληλοεπιδρώντας έτσι και με άλλα άτομα.
Πέραν των video games στα μαθήματα χρησιμοποιούνται και άλλες εκπαιδευτικές μέθοδοι, όπως η λογοτεχνία, η ποίηση, you tube videos, blogs, αλλά και τα site των New York Times και CNN News.

«Σχεδίασα μαθήματα λίγων ωρών, που μπορούν όμως να κρατούν απασχολημένο τον μαθητή καθημερινά, μεγιστοποιώντας το αποτέλεσμα και ελαχιστοποιώντας το κόστος» εξηγεί η Δήμητρα Γιαννουπλάκη.

Δήμητρα Γιαννουπλάκη

 

Οι σπουδές και οι επιχειρηματικές ανησυχίες

Η Δήμητρα Γιαννουπλάκη ήταν ανέκαθεν ένα ανήσυχο πνεύμα με αγάπη για τη γνώση, κάτι που αποδεικνύεται και από τις συνεχείς σπουδές της. Ξεκίνησε με ένα πτυχίο στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, ενώ συνέχισε με την παρακολούθηση μαθημάτων ενός μεταπτυχιακού κύκλου για την κοινωνιολογία της θρησκείας, αλλά και μεταπτυχιακών μαθημάτων MBA στο Αμερικανικό Κολλέγιο, έπειτα από υποτροφία. Αμέσως μετά μπήκε στην αγγλική φιλολογία, ενώ κατά την διάρκεια των σπουδών αυτών έφυγε με Erasmus στην Ουψάλα της Σουηδίας και στη συνέχεια με υποτροφία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πανεπιστήμιο York του Τορόντο, όπου μελέτησε το πώς μαθαίνουν οι άνθρωποι τις γλώσσες στο εξωτερικό και αν καλλιεργούν soft skills.

Τα μαθήματα αυτά είχαν ως γνωστικό αντικείμενο το e-learning και την τεχνολογία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε ένα μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ για την ψηφιακή διδασκαλία αγγλικών σε ενήλικες και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές της ανησυχίες και την πεποίθησή της πως η εκμάθηση της ξένης γλώσσας μπορεί να είναι ουσιαστική, αλλά συνάμα και ευχάριστη, την οδήγησαν στο να δώσει επιχειρηματική υπόσταση στην ιδέα της για την αξιοποίηση των video games ως εκπαιδευτικών εργαλείων για μια ξένη γλώσσα. Κάπου εκεί βρήκε στον δρόμο της το The People’s Trust, εξασφαλίζοντας την αναγκαία υποστήριξη για το εγχείρημά της, το οποίο είναι μόλις ένα μήνα στον διαδικτυακό αέρα. (https://www.facebook.com/thepoomaacademy/)