Skip to main content

ΟΠΕΚ+: Ιστορική μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών από το 2020 αλλά θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά.

Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς επιδιώκει να ανακόψει τη διολίσθηση των τιμών που προκαλείται από την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας. Δεκτή έγινε η εισήγηση Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας.

Είναι η μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του από το 2020, αλλά θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά. Αρκετές χώρες μέλη αντλούν ήδη πολύ χαμηλότερα από τις ποσοστώσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα συμμορφώνονται ήδη με τα νέα τους όρια χωρίς να χρειάζεται να μειώσουν την παραγωγή.

Ακόμα κι έτσι, η απόφαση του καρτέλ κινδυνεύει να προσθέσει άλλο ένα σοκ σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη μάχεται με τον πληθωρισμό που οφείλεται στο υψηλό ενεργειακό κόστος. Η κίνηση θα εξοργίσει επίσης τις ΗΠΑ -- και ενδεχομένως να πυροδοτήσει μια απάντηση από την Ουάσιγκτον. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία νωρίτερα αυτό το έτος αναζητώντας υψηλότερη παραγωγή και χαμηλότερες τιμές αντλίας για τους Αμερικανούς ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Η περικοπή των 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα θα μετρηθεί με βάση την ίδια βάση με τις προηγούμενες συμφωνίες του ΟΠΕΚ+, είπε ο Αμίρ Χοσεΐν Ζαμανίνια, κυβερνήτης του ΟΠΕΚ για το Ιράν, σε δημοσιογράφους στη Βιέννη μετά τη συνάντηση.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ελάχιστα κοντά στα 92 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.