Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανοιχτός ο Σταθμός Παπάφη του μετρό στο πλαίσιο του Open House

Στο Open House 68 χώροι άνοιξαν για το κοινό μεταξύ αυτών το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία και ο σταθμός Παπάφη που γνώρισαν μεγάλη επισκεψιμότητα

Σε ένα ανοιχτό αρχικετοκτονικό μουσείο έχει μετατραπεί από χθες η Θεσσαλονίκη. Γκρουπ των 10 ή 20 ατόμων θα ξεχυθούν και σήμερα στην πόλη και με μικρά βιβλιαράκια ανά χείρας θα ξαναγνωρίσουν κάθε γωνιά της μέσα από τα μάτια εθελοντών μίας δράσης που έγινε θεσμός.

Το Open House ο θεσμός που γιορτάζει φέτος τα 10α γενέθλιά του και υποδέχεται για δεύτερη μέρα σήμερα τους λάτρεις και τους ακολούθους τους. 

Δείτε εδώ τα κτήρια που συμμετέχουν στη δράση

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα μεγάλη επισκεψιμότητα γνώρισαν το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία και ο σταθμός Παπάφη, που θα είναι και σήμερα ανοιχτά.

Διαβάστε: Οι Θεσσαλονικείς μπαίνουν στο μετρό! Στον σταθμό Παπάφη ο αυτόματος συρμός (vid+φωτο)

Στο Οpen Ηouse Τhessaloniki 2022 τις πύλες τους έχουν ανοίξει πολλά νέα ξενοδοχεία όπως το Μonasty επί της Βασιλέως Ηρακλείου, το Οnoma Hotel επί της Μοναστηρίου, το ΝΕΦΕΛΗ 1 στο Πανόραμα, που είναι ένα πολύ πρωτοποριακό πρότζεκτ για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και γνωστά κι αγαπημένα όπως το Electra Palace

Επίσης, αρκετά είναι τα διαμερίσματα στην παραλία που υποδέχονται το κοινό, αλλά και στο κέντρο, καθώς και τα γραφεία του Ιδρύματος Παπαγεωργίου επί της Αριστοτέλους. Το αξιοσημείωτο με το Open House είναι πως ο κόσμος μπορεί να μπει και σε ιδιωτικά κτήρια είτε πρόκειται για μοντέρνες ή αναπαλαιωμένες κατοικίες είτε για επαγγελματικά γραφεία και εταιρείες.

Από τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κλασικές αγάπες του θεσμού, οι βίλες της Βασιλίσσης Όλγας, της πάλαι ποτέ Συνοικίας των Εξοχών, η Βίλα Μπιάνκα, η Βίλα Μορντώχ, η έπαυλη Μαρόκκου, η Σχολή Τυφλών, το Γυμνάσιο Αρρένων. Αναφερόμενη στο... φαινόμενο-βίλα η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House, Ρενάτα Δούμα, σημειώνει πως αν και ανοίγουν εδώ και 10 χρόνια συγκεντρώνουν πάντα ολοένα και περισσότερο κόσμο.

68 κτήρια άνοιξαν τις πύλες τους και υποδέχονται τους λάτρεις της αρχικτεκτονικής, αλλά και της ιστορίας. Παράλληλα, υπάχουν τρεις διαδρομές, «Στα μονοπάτια της ιστορίας» στα δυτικά Τείχη, «Η γειτονιά του χθες» στην Άνω Πόλη και «Από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον Χρυσό Αιώνα» στο Γαλεριανό συγκρότημα.

Διαβάστε: Σε μουσείο αρχιτεκτονικής μετατράπηκε η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Open House (vid)

Ποιο είναι το Open House 

Το Open Ηouse ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2012 μέσα στην κρίση με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και σήμερα, 10 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως πρόκειται για έναν θεσμό-ορόσημο για την πόλη. Μάλιστα, όπως αναφέρει και η Ρενάτα Δούμα, αρκετοί είναι πλέον οι επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, ακόμη και από το εξωτερικό. Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό αρχιτεκτονικό μουσείο. «Πιστεύω ότι μέσα από τον θεσμό πολύς κόσμος έμαθε την ιστορία της Θεσσαλονίκης και τη μικροϊστορία της καθώς υπό το πρίσμα της αρχιτεκτονικής αποτυπώνεται και η ιστορία της πόλης», λέει η ίδια.

Από το 2012 έχουν πραγματοποιηθεί 270.000 επισκέψεις σε 267 κτήρια σε όλη την πόλη, δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά: από βίλες στη Συνοικία των Εξοχών μέχρι σύγχρονα διαμερίσματα στο κέντρο, από μονοκατοικίες στην Άνω Πόλη μέχρι κτίρια βιομηχανικής κληρονομιάς, από μνημεία μέχρι σύγχρονους χώρους πολιτισμού. Στη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων χιλιάδες επισκέπτες ανακάλυψαν τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Θεσσαλονίκης και (επαν)εκτίμησαν την αξία της.