Skip to main content

Ώρα να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός - Το παράδειγμα της Εθνικής

Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, οι επτά στους δέκα δανειολήπτες φρόντιζαν να μην καθυστερούν ούτε μέρα τις δόσεις τους.

Θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός; Απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κληθεί να δώσει σύντομα ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα. Για να είμαστε ακριβείς, θα έπρεπε να έχει ήδη δώσει, καθώς η αφορμή δόθηκε και ήταν σημαντική. Περί τίνος πρόκειται;

Ως γνωστόν, πρόσφατα, η Εθνική ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών – πελατών της. Τίποτα το μεγάλο, από πλευράς ουσίας, καθώς το πραγματικό όφελος από την επιστροφή φόρων είναι μικρό. Ωστόσο από σημειολογικής απόψεως ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά από τότε που προέκυψε η κρίση στην Ελλάδα, βρέθηκε ένα νομικό πρόσωπο που σκέφτηκε να επιβραβεύσει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, που ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές της δεκαετίας που πέρασε, εξακολουθούσε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του κανονικά.

Ενδεχομένως να σας διαφεύγει, αλλά ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, οι 7 στους 10 δανειολήπτες φρόντιζαν να μην καθυστερούν ούτε μέρα τις δόσεις τους. Ιδιαίτερα όταν επρόκειτο για το στεγαστικό τους δάνειο. Και επέμεναν να το κάνουν ακόμα κι όταν έβλεπαν τον «απέναντι» τους, ενώ είχε τα λεφτά, να μην πληρώνει, προσδοκώντας ότι κρυπτόμενος πίσω απ όσους είχαν πραγματικά ανάγκη, θα γλύτωνε το δάνειο! Το πόσο αδικημένοι αισθάνονταν, δεν χρειάζεται να πει και να το γράψει κανείς. Όπως κι όταν διαπίστωναν ότι όλοι, κυβερνήσεις, τράπεζες, αρμόδιες αρχές, ασχολούνταν αποκλειστικά με εκείνους «που δεν είχαν» και ποτέ «με εκείνους που είχαν», στερώντας από τον εαυτό τους και τις οικογένειες τους ακόμα και στοιχειώδη αγαθά και υπηρεσίες.

Γι αυτό και συνιστά κρίσιμο βήμα η απόφαση της Εθνικής να δώσει μια μικρή, έστω, επιβράβευση. Και γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει κάποια στιγμή ο ανταγωνισμός στη χώρα μας και το παράδειγμα της να το ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες. Έτσι δεν πρέπει να λειτουργούν οι ρυθμισμένες και κανονικές αγορές; Αυτό λοιπόν δεν πρέπει να κάνει και η ελληνική, τώρα που βγαίνει από το πιο σκοτεινό τούνελ της μεταπολίτευσης; Καιρός, λοιπόν, να αποδειχθεί και στην πράξη.