Skip to main content

«Ώρα της Γης»: Σβήνουν τα φώτα σε Λευκό Πύργο και εμβληματικά κτήρια της Θεσσαλονίκης

«Ώρα της Γης 2022»: Η «μυστική» συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη - Φέτος, το WWF προτρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για ενότητα και αλληλεγγύη

Η «Ώρα της Γης», η μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική εκστρατεία του WWF για το περιβάλλον, έρχεται για μια ακόμα χρονιά να μας θυμίσει όλα όσα μας ενώνουν. Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, εδώ και 15 χρόνια, η «Ώρα της Γης» είναι μια μοναδική ευκαιρία, για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενώσουμε τη φωνή μας και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα: θέλουμε ένα μέλλον βιώσιμο για όλους. «Θέλουμε έναν κόσμο ασφαλή, όπου ο κάθε άνθρωπος θα έχει ίσες ευκαιρίες να εκπληρώσει τα όνειρά του», τονίζει το WWF.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος η «Ώρα της Γης», η οποία θα οργανωθεί το Σάββατο 26 Μαρτίου (στις 20.30), εστιάζει στο κρίσιμο θέμα της βιώσιμης διατροφής, δεδομένου ότι η τροφή (προετοιμασία, προσφορά) αποτελούσε πάντα μια πράξη αγάπης και μια χειρονομία αλληλεγγύης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση. Ταυτόχρονα όμως, η τροφή μας αποτελεί τον ισχυρότερο δεσμό μας με τη φύση, καθώς οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές έχουν άμεση επιρροή στο περιβάλλον συνολικά, λέει η ΜΚΟ.

Όπως εξηγεί, η Γη είναι αυτή που μας προσφέρει όλα όσα έχουμε ανάγκη για να επιβιώσουμε, καθώς για την παραγωγή της τροφής μας απαιτούνται πολύτιμοι φυσικοί πόροι, όπως είναι η γη και το νερό. Πόσο, όμως, σκεφτόμαστε τις επιπτώσεις που έχουν οι διατροφικές μας επιλογές στο περιβάλλον; Το σύγχρονο διατροφικό μοντέλο εξαντλεί τον πλανήτη. Ο τρόπος, με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμα σήμερα είναι η πρωταρχική αιτία για την απώλεια βιοποικιλότητας, ενώ ευθύνεται και για το 25% περίπου των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. «Καταστρέφουμε τη φύση με τέτοιο τρόπο και με τέτοιο ρυθμό, που δεν της αφήνουμε χώρο και χρόνο για να ανακάμψει. Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η επισιτιστική ασφάλεια – υπό το πρίσμα και όλων των πρόσφατων γεγονότων – αποτελεί μια από τις βασικότερες προκλήσεις της ανθρωπότητας», τονίζει και προσθέτει:

«Όμως, δεν είναι αργά για να κατανοήσουμε πως η προστασία του περιβάλλοντος περνάει και μέσα από το πιάτο μας. Με «σύμμαχο» τη μεσογειακή μας παράδοση και ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και τροφές που παρήχθησαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, θωρακίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την υγεία του πλανήτη. Με άλλα λόγια, η φετινή «Ώρα της Γης» έρχεται να μας θυμίσει πως η δύναμή μας, αλλά και το μέλλον του πλανήτη, κρύβεται και μέσα στο φαγητό μας».

«Ας αποκαλύψουμε μαζί τη "μυστική" συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη»

Με τη βιώσιμη διατροφή στο επίκεντρο των φετινών δράσεων, το WWF Ελλάς ξεκινά συνεργασία με τον σεφ Γιώργο Τσούλη, ο οποίος στο πλαίσιο της φετινής «Ώρα της Γης» υπογράφει τη "μυστική" συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη και μας καλεί να την ανακαλύψουμε μαζί του. Μια εύκολη και πρωτότυπη συνταγή, με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αναδύει μεσογειακά αρώματα και η οποία αποδεικνύει πως το φαγητό ενώνει, αλλά και πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αλλά αντιθέτως, κρύβεται σε απλές αλλαγές που όλοι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, επισημαίνει το WWF.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή στη φετινή «Ώρα της Γης», θα έχουν την ευκαιρία να «ανακαλύψουν» τα μυστικά συστατικά της συνταγής αυτής και να μπουν σε κλήρωση για να συμμετάσχουν σε ένα master class μαγειρικής με τον σεφ Γιώργο Τσούλη (θα κληρωθούν 3 νικητές).

Τέλος, το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 19.30, ο σεφ Γιώργος Τσούλης, μαζί με τη Δωροθέα Μερκούρη, θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο cooking event που θα μεταδοθεί ζωντανά, τόσο από τη σελίδα FB του WWF, όσο και από τη σελίδα FB του σεφ, μαγειρεύοντας τη "μυστική" συνταγή της «Ώρας της Γης», παρέα με το κοινό.

Θερμή η ανταπόκριση για συμμετοχή στην «Ώρα της Γης»

Ήδη, αναφέρει το WWF, χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην «Ώρα της Γης», ενώ δεκάδες φορείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του να σβήσουν τα φώτα για μία ώρα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν φέτος, μεταξύ άλλων, η Ακρόπολη, ο Λευκός Πύργος, ο δήμος Αθηναίων σβήνοντας τα φώτα στο Δημαρχείο και την Τεχνόπολη, ο δήμος Θεσσαλονίκης με τη συσκότιση εμβληματικών του κτηρίων της πόλης, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Κάστρο Μονεμβασιάς, το Κάστρο Άμφισσας, ο Δήμος Περιστερίου, καθώς και πολλοί ακόμα δήμοι ανά τη χώρα. Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της πρωτοβουλίας από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως ο Όμιλος ΙΑΣΩ, αλλά και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία και θα υποστηρίξει το live cooking event που θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της «Ώρας της Γης» (26/3).

Επιπλέον, για μια ακόμα χρονιά, στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχει το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. Τέλος, στην ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του μηνύματος για την προστασία της φύσης συμβάλει φέτος και η ΕΡΤ, συμμετέχοντας ενεργά στην «Ώρα της Γης», μέσω της ενημέρωσης του κοινού της, των εργαζομένων της αλλά και τη συμβολική συσκότιση της πρόσοψης του Ραδιομεγάρου Αγίας Παρασκευής.

Μπες στο www.wwf.gr και μάθε περισσότερα για την «Ώρα της Γης».

«Ας δώσουμε και φέτος το παρών κι ας ενώσουμε τις φωνές μας για ένα καλύτερο μέλλον!», προτρέπει η περιβαλλοντική οργάνωση.

•    Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ το γενικό βίντεο για τη φετινή «Ώρα της Γης»
•    Εικαστικά για την «Ώρα της Γης» διαθέσιμα εδώ.
•    Μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ το τηλεοπτικό σποτ με τον σεφ Γιώργο Τσούλη που μας καλεί να ανακαλύψουμε μαζί του τη «μυστική» συνταγή για έναν ζωντανό πλανήτη.
•    Φωτογραφίες με τη «μυστική» συνταγή, και με τον σεφ Γιώργο Τσούλη.