Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022
x

ΟΡΓΗ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΜΒΛΩΣΕΩΝ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΒΙΑΣΤΗ ΤΟΥΣ

«Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Διάγγελμα στον αμερικανικό λαό απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα, ανατρέποντας την ιστορική απόφαση του 1973, η οποία τις είχε νομιμοποιήσει σε εθνικό επίπεδο.

Πλέον, το δικαίωμα μιας γυναίκας στην άμβλωση βρίσκεται «στα χέρια» της κάθε μίας από τις 50 Πολιτείες της χώρας, με τις μισές από αυτών να αναμένονται να επαναφέρουν οπισθοδρομικούς νόμους, με κάποιους από αυτούς να την απαγορεύουν εντελώς. Μάλιστα, το Μιζούρι έγινε η πρώτη Πολιτεία, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Διαβάστε ακόμη: Απόφαση βόμβα στις ΗΠΑ: Ανατράπηκε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Οργή Μπάιντεν: «Η υγεία των γυναικών είναι σε κίνδυνο»

«Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ πριν: αφαίρεσε ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα», είπε και τόνισε: «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι οι γυναίκες σε πολιτείες όπου ισχύουν πλέον περιορισμοί στις αμβλώσεις θα είναι ελεύθερες να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη της χώρας για να λάβουν φροντίδα. «Η κυβέρνησή μου θα υπερασπιστεί αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα», είπε, προσθέτοντας ότι κανένας αξιωματούχος δεν θα μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα μιας γυναίκας να ταξιδεύει.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του «θα προστατεύσει την πρόσβαση σε φάρμακα… όπως η αντισύλληψη».

«Η σημερινή απόφαση, από τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρώην πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, χαλάει την ισορροπία της νομοθεσίας μας. Είναι μια εξτρεμιστική, μια ακραία απόφαση που αναγκάζει τις γυναίκες να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπάιντεν, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «η μητρική θνησιμότητα θα αυξηθεί στην Αμερική» στον απόηχο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Τώρα, ας είμαστε πολύ σαφείς, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτρέψει στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε αμβλώσεις όπου η διαδικασία είναι νόμιμη και προειδοποίησε τις πολιτείες να μην προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους ανθρώπους που αναζητούν φροντίδα αναπαραγωγικής υγείας.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα μιας γυναίκας σε πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «οποιοσδήποτε κρατικός ή τοπικός αξιωματούχος, υψηλόβαθμος ή χαμηλός, προσπαθεί να παρέμβει στην άσκηση του βασικού δικαιώματος μιας γυναίκας να ταξιδεύει, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να καταπολεμήσω αυτή τη βαθιά αντιαμερικανική επίθεση».

Συμπλήρωσε επίσης ότι κατευθύνει το τμήμα υγείας και ανθρωπίνων υπηρεσιών για να διασφαλίσει ότι τα χάπια για την άμβλωση «είναι διαθέσιμα στο μέγιστο δυνατό βαθμό».

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του καταγγέλλοντας τη συντηρητική πλειοψηφία του ανώτατου δικαστηρίου.

«Η συντηρητική πλειοψηφία του ανωτάτου δικαστηρίου δείχνει πόσο ακραία είναι, πόσο μακριά είναι από την πλειοψηφία αυτής της χώρας. Κατέστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο ακραία μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο. Αλλά αυτή η απόφαση δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη. Η κυβέρνησή μου θα χρησιμοποιήσει όλες τις κατάλληλες νόμιμες εξουσίες της. Το Κογκρέσο πρέπει να δράσει. Αλλά με την ψήφο σας, μπορείτε να δράσετε. Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Αυτό δεν έχει τελειώσει», κατέληξε.

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση»

«Το Σύνταγμα δεν κάνει καμία αναφορά στην άμβλωση και κανένα από τα άρθρα του δεν προστατεύει ρητά αυτό το δικαίωμα», γράφει στο σκεπτικό της απόφασης, εξ ονόματος της πλειοψηφίας των 6 συντηρητικών δικαστών, ο Σάμιουελ Αλίτο. Η απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ «ήταν εξ αρχής πλήρως αθεμελίωτη» και «πρέπει να ακυρωθεί», πρόσθεσε.

«Ήρθε η ώρα να θέσουμε το ζήτημα των αμβλώσεων στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού», στα τοπικά κοινοβούλια, γράφει επίσης ο δικαστής.

Η διατύπωση αυτή είναι πολύ κοντά στο κείμενο του προσχεδίου απόφασης που είχε διαρρεύσει στον Τύπο τον Μάιο, προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και κύμα αγανάκτησης στους προοδευτικούς κύκλους. Έκτοτε, το κλίμα ήταν τεταμένο γύρω από το Δικαστήριο, όπου είχε τοποθετηθεί ένας φράχτης ασφαλείας για να μην πλησιάζουν κοντά οι διαδηλωτές. Τον Ιούνιο, ένας ένοπλος συνελήφθη κοντά στο σπίτι του συντηρητικού δικαστή Μπρετ Κάβανο και του ασκήθηκε δίωξη για απόπειρα δολοφονίας.

Σήμερα, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, εκατοντάδες διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον – κάποιοι έκλαιγαν από χαρά, άλλοι από θλίψη.

Η σημερινή απόφαση θεωρείται «μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την εποχή που ιδρύθηκε, το 1790», παρατήρησε ο καθηγητής δικαίου της υγείας, Λόρενς Γκόστιν. «Έχει συμβεί και άλλες φορές το Ανώτατο Δικαστήριο να αλλάξει αποφάσεις του, όμως για να θεμελιώσει ή να επαναφέρει ένα δικαίωμα και ποτέ για να το καταργήσει», σημείωσε.

Η απόφαση αυτή πηγαίνει επίσης αντίθετα με την τάση που παρατηρείται διεθνώς για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε χώρες όπου η επιρροή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παραμένει πολύ ισχυρή, όπως στην Ιρλανδία, την Αργεντινή, το Μεξικό ή την Κολομβία. Επιστεγάζει έναν αγώνα μισού αιώνα που έδινε μεθοδικά η θρησκευόμενη δεξιά, για την οποία η απόφαση συνιστά τεράστια νίκη αλλά όχι και το τέλος της μάχης: το κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να ωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες Πολιτείες να καταργήσουν τις αμβλώσεις ή να πετύχει την απαγόρευσή τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η απόφαση θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί νίκη του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του διόρισε τους τρεις από τους έξι συντηρητικούς δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς, τον Μπρέτ Κάβανο και την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ.

Οι τρεις προοδευτικοί δικαστές διαφώνησαν με την πλειοψηφία θεωρώντας ότι η απόφαση «θέτει σε κίνδυνο άλλα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής, όπως την αντισύλληψη και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου» αλλά και «δυναμιτίζει τη νομιμότητα» του ίδιου του Δικαστηρίου. Η πλειοψηφία «χειραφετήθηκε από την υποχρέωσή της να εφαρμόζει τον νόμο με έντιμο και αμερόληπτο τρόπο», καταγγέλλουν σε οξύ ύφος οι τρεις δικαστές.

Ο επικεφαλής του Δικαστηρίου, ο μετριοπαθής συντηρητικός Τζον Ρόμπερτς, προσπάθησε να τηρήσει μια πιο ισορροπημένη στάση: ήθελε να δικαιώσει μεν την Πολιτεία του Μισισίπι (ένας νόμος της οποίας στάθηκε αφορμή για την ανατροπή του δεδικασμένου) χωρίς όμως να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Γουέιντ.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 Πολιτείες έχουν ήδη περάσει «νόμους-ζόμπι»: απαγορεύουν τις αμβλώσεις και θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ. «Τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες, θα δούμε κλινικές να κλείνουν» σε αυτές τις Πολιτείες, όπως το Τέξας ή η Λουιζιάνα, σχολίασε ο Λόρενς Γκόστιν. Εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους άλλες 12 Πολιτείες, απαγορεύοντας πλήρως ή εν μέρει τις αμβλώσεις.

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας επομένως οι γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση θα αναγκαστούν είτε να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη, είτε να παρανομήσουν (για παράδειγμα, παραγγέλνοντας χάπια μέσω του διαδικτύου) ή να ταξιδέψουν σε άλλες Πολιτείες, όπου η άμβλωση θα επιτρέπεται. Το ταξίδι όμως είναι ακριβό και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα πλήξει κυρίως τις φτωχές γυναίκες ή εκείνες που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους – η μεγάλη πλειονότητα προέρχεται από τις μειονότητες των ισπανόφωνων και των Αφροαμερικανών.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: Reuters
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ