Skip to main content

Οργή πολιτικών για τη σύγκριση του πολέμου στην Ουκρανία με το Brexit από τον Τζόνσον

Οργή πολιτικών ηγετών Βρετανίας και ΕΕ για τη σύγκριση. Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί και υπό αμφισβήτηση η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

 

Χθες Σάββατο, στο συνέδριο των Συντηρητικών που πραγματοποιήθηκε στη πόλη του Μπλάκπουλ της Αγγλίας, ο Μπόρις Τζόνσον στην κεντρική ομιλία του θεώρησε λογικό να χρησιμοποιήσει το δημοψήφισμα του Brexit ως παράδειγμα που αποδεικνύει ότι Βρετανοί και Ουκρανοί μοιράζονται την ίδια θέληση και ένστικτο για ελευθερία. Συγκεκριμένα δήλωσε, «γνωρίζω ότι είναι το ένστικτο του λαού αυτή της χώρας, όπως και του λαού της Ουκρανίας, να επιλέγουν κάθε φορά την ελευθερία. Και μπορώ να σας δώσω κάποια πρόσφατα γνωστά παραδείγματα. Όταν οι Βρετανοί πολίτες ψήφισαν για Brexit, σε τόσο μεγάλο ποσοστό, δεν πιστεύω ότι το έκαναν επειδή είναι εχθρικοί προς τους ξένους. Αλλά επειδή ήθελαν να είναι ελεύθεροι για να κάνουν τα πράγματα διαφορετικά, ώστε αυτή η χώρα να λειτουργεί από μόνη της».

«Παρανοϊκή» σύγκριση

Το σοβαρό ατόπημα της σύγκρισης που έκανε ο Τζόνσον δεν χρειάστηκε αρκετή ώρα για να ξεσηκώσει ένα κύμα αντιδράσεων εντός Βρετανίας αλλά και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ, μεταξύ άλλων υπερτόνισε ότι «τα λόγια του Μπόρις προσβάλλουν τους Ουκρανούς, τους Βρετανούς αλλά και την κοινή λογική». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Βερχόφστατ, ο οποίος και ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων του Brexit από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε τη σύγκριση «παρανοϊκή», προσθέτοντας ότι «το Brexit ήταν περιορισμός των ελευθεριών».

Παλεύουν για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους

Όμως οι σκληροί χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού συνεχίστηκαν τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από εκπροσώπους του συντηρητικού χώρου. Ο Λόρδος Μπάργουελ, στενός συνεργάτης της Τερέζα Μέι επί της πρωθυπουργίας της, χλευαστικά δήλωσε ότι «έπεσε διάνα στη σύγκριση» καθώς «όχι μόνο σύγκρινε την ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, με ανθρώπους που ρισκάρουν τις ζωές τους ώστε να υπερασπιστούν τη χώρα τους αλλά έπεσε και στη τραγική ειρωνεία του γεγονότος ότι οι Ουκρανοί πολεμούν για να έχουν την ελευθερία να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Βαρύτατους χαρακτηρισμούς απηύθυναν και εκπρόσωποι από τους Εργατικούς, τους Φιλελεύθερους και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας με τις φράσεις «εθνική ντροπή» και «προσβλητικά και άξεστα λόγια», να κυριαρχούν στα σχόλια. Μένει να δούμε αν ο Μπόρις Τζόνσον θα λάβει επίσημη πρόσκληση για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες έδειχνε αρκετά ενθουσιασμένος με το ενδεχόμενο.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle