Skip to main content

Επίσημο: Ανοίγουν από 1 Φεβρουαρίου γυμνάσια και λύκεια- Κάλεσμα για δωρεάν τεστ

Ανοίγει ξανά η Δευτεροβάθμια στη χώρα - Ποιες εξαιρέσεις θα ισχύσουν στις «κόκκινες» περιοχές - Τι θα ισχύσει με Πανεπιστήμια και φροντιστήρια.

Το άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας από την 1η Φεβρουαρίου ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μετά από 2,5 μήνες που τα Γυμνάσια και τα Λύκεια παρέμειναν κλειστά και δύο εβδομάδες μετά το άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας, η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη δια ζώσης λειτουργία της Δευτεροβάθμιας.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που παρέστη στην ενημέρωση, στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Η υπουργός, ανέφερε ακόμη, οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Επεσήμανε την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- η χρήση αντισηπτικών,
- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
- οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
- οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Επιπλέον, σημείωσε η κ. Κεραμέως, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. «Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία» είπε η υπουργός και κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές να αξιοποιήσουν τη δωρεάν εξέταση.

«Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα» σημείωσε η κ. Κεραμέως.