Skip to main content

Οσμάνι: Θα συνεχίσουμε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια στρατηγική Συμφωνία πολύ ευρύτερη, απ’ ότι έχει κατά νου η κοινή γνώμη», είπε ο αντιπρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως το καλύτερο αποτέλεσμα για την σταθερότητα και την ευρω-ατλαντική προοπτική της χώρας αλλά και την καλή γειτονία, το οποίο εξασφαλίζει αρμονικές σχέσεις και ισορροπίες και στο εσωτερικό, χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στο Έθνος της Κυριακής ο Μπουγιάρ Οσμάνι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, και σημαίνον στέλεχος του αλβανικού κόμματος DUI.

Το συγκυβερνόν αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με ποσοστό 11.47% αναδείχτηκε τρίτη δύναμη μετά το SDSM  και το VMRO-DPMNE στις εκλογές της 15ης Ιουλίου. Καταλαμβάνοντας 15 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο είναι ο μεγάλος νικητής του αλβανικού μπλοκ και ρυθμιστής των μετεκλογικών συνεργασιών στη γειτονική χώρα παίζοντας κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είναι πολύ σημαντική και μεγάλη επιτυχία τόσο για το κόμμα όσο και για τους Αλβανούς γενικότερα δεδομένου ότι αυξήθηκε η δύναμή μας. Το εκλογικό αποτέλεσμα καθιστά το DUI από τη μια βασικό παράγοντα καθορισμού των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα και από την άλλη αντικατοπτρίζει τον εποικοδομητικό ρόλο του κόμματος όλο το προηγούμενο διάστημα ως εγγυητή εφαρμογής  όλων των συμφωνιών που έχουν δρομολογηθεί όπως η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, η Συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία αλλά και η Συμφωνία Πλαισίου της Οχρίδας. Και το DUI είναι συνώνυμο αυτής της διαδικασίας για σταθερότητα, ευρω-ατλαντική προοπτική, καλή γειτονία και εξασφάλιση ισορροπιών στο εσωτερικό».

Σύμφωνα με τον ίδιο η οικονομία, οι κοινωνικό-οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αλλά και η διαχείριση της επόμενης μέρας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κρίση των πολιτών. Ωστόσο, αν και πολιτικά ζητήματα δεν ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του κόσμου, θεωρεί ότι, τελικά, επηρέασαν σημαντικά την ψήφο του, καθορίζοντας εν μέρει και το τελικό αποτέλεσμα.

Υπήρξαν καθυστερήσεις

Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων και κατά πόσον αυτές θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα αναγνωρίζει ότι αυτές καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, ενώ παραδέχεται ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της λόγω των εκλογών, οι οποίες ήταν αναμενόμενες και δικαιολογημένες. «Πιστεύω ότι με την συγκρότηση της νέας κυβέρνησης θα συνεχίσουμε δυναμικά στην εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων οι οποίες προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε ο κ. Οσμάνι. 

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια στρατηγική Συμφωνία πολύ ευρύτερη, απ’ ότι έχει κατά νου η κοινή γνώμη και δεν περιορίζεται στη διευθέτηση μόνο του ονοματολογικού ζητήματος. Έχει πολλές δυνατότητες και περιλαμβάνει πολλά επίπεδα συνεργασίας τα οποία είναι αναγκαίο να εκμεταλλευτούν το συντομότερο δυνατόν Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να βελτιωθούν οι ζωές των πολιτών και των δύο χωρών».

Χρειαζόμαστε περαιτέρω υποστήριξη από την Αθήνα για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγματεύσεων με την ΕΕ την προσεχή άνοιξη

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο κ. Οσμάνι  χαιρετίζει την κίνηση της Αθήνας να υποστηρίξει έντονα την προσπάθεια των Σκοπίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

«Είναι πολύ καλό που μας υποστήριξε σθεναρά η Αθήνα. Χρειαζόμαστε όμως περαιτέρω υποστήριξη για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγματεύσεων την προσεχή άνοιξη, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε επίσημα τη διαδικασία με την πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη και αναμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει εκ νέου τη διαδικασία αλλά και να προωθήσει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της. Εκτιμώ ότι αν και υπήρξε επιβράδυνση κατά τη διάρκεια των εκλογών νομίζω ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο χώρες προκειμένου να συνεχίσουν την εφαρμογή όρων της Συμφωνίας» δήλωσε ο κ. Οσμάνι και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να  ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια μιας νύχτας. Και με τη βοήθεια της επικοινωνίας, μέσω της εγγύτητας αλλά και των αλληλεπιδράσεων θα εξαλειφθούν οι όποιες δυσκολίες προκύπτουν».