Skip to main content

Κορωνοϊός: Όταν η ΕΕ πήρε διαζύγιο από τη σκληρή πραγματικότητα

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για όλο αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα, που δείχνει ότι παίρνει διαζύγιο από την σκληρή πραγματικότητα

Είναι προφανές: Κάτι συμβαίνει με την ΕΕ κι αν δεν ξυπνήσει γρήγορα, το μέλλον της είναι άδηλο. Το πόσο πολύ καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και κυρίως να τις υλοποιήσει είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό. Μόνο που τώρα τελευταία έχει αρχίσει να γίνει και επικίνδυνο. Ο λόγος αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ως γνωστόν, το κακό ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο, τουλάχιστον, όμως η Κομισιόν αποφάσισε να παρέμβει και να πάρει συντονισμένο πακέτο μέτρων μόλις στις αρχές Νοεμβρίου. Μόλις την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε από τις Βρυξέλλες η κοινή ευρωπαϊκή υγειονομική πολιτική κατά του Covid-19. Καθυστερημένα και στη σκιά των ανακοινώσεων της Pfizer. Ως συνήθως, δηλαδή.  

Υποτίθεται ότι η πρωτοβουλία ανήκει στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έδωσε τη σχετική εντολή στην κύπρια επίτροπο Υγείας που την υλοποίησε. Το ερώτημα όμως παραμένει: Πού ήταν όλον αυτόν τον καιρό και η μια και η άλλη; Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να λογοδοτήσουν για όλη αυτή την καθυστέρηση; Και στο τέλος – τέλος, σε τι διαφέρει αυτή η αντίδραση από εκείνη της Ουάσιγκτον, επί εποχής Τραμπ; Στην πραγματικότητα, σε ελάχιστα.  

Όπως συμβαίνει σε όλες τις τραγωδίες, τη λύση έρχεται να δώσει ένας από μηχανής Θεός. Εν προκειμένω, τον ρόλο αυτό ανέλαβε σε αυτή τη συγκυρία η πολυεθνική φαρμακευτική Pfizer. Αυτή που ανακοίνωσε το θαυματουργό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που περιμένει όλη η ανθρωπότητα από την περασμένη Δευτέρα. Ηδη, αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι στην Ελλάδα θα έρθουν τελικά 1,6 εκατομμύρια εμβόλια της Pfizer. Έχουν πληρωθεί ήδη. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές κα), μετά τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και οι ευπαθείς ομάδες κι ακολούθως οι υπόλοιποι.  

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν στις Βρυξέλλες έχουν καταλάβει ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για όλο αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα, που δείχνει ότι αργά αλλά σταθερά παίρνει διαζύγιο από την σκληρή πραγματικότητα...