Skip to main content

Οι Γάλλοι «παίρνουν το όπλο τους» από Σκόπια μέχρι Ανατολική Μεσόγειο

Οι Γάλλοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και το έκαναν.

Μαθαίνουμε από την αγορά, ότι οι Γάλλοι της Total έχουν βγει προς αναζήτηση – ενοικίαση ενός γεωτρύπανου, που θα το χρησιμοποιήσουν για τις εργασίες τους στο κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο 7, από τον προσεχή Ιανουάριο. Με ή χωρίς τη συναίνεση των Ιταλών της ΕΝΙ, που επειδή φοβούνται τον τουρκικό παράγοντα, δεν έχουν πάρει ακόμα ξεκάθαρη θέση σχετικά με το τι θα κάνουν αναφορικά με το συγκεκριμένο project. Οι Γάλλοι, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι. Και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά στην πράξη ότι το Παρίσι προτίθεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, που ξεκινά από τις παρυφές της Αδριατικής και καταλήγει στο ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου.

Προσέξτε: Οι Γάλλοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων και των Τιράνων με την ΕΕ και το έκαναν. Παρά το γεγονός ότι στην πορεία, άλλοι λαοί που αρχικά είχαν συνταχθεί μαζί τους, προτίμησαν να κρατήσουν μια πιο ουδέτερη στάση, ενώ οι Γερμανοί είχαν ζητήσει μετ' επιτάσεως να μην σταθεί κανείς εμπόδιο στη διαδικασία. Το Παρίσι, όμως, είχε εξαρχής διαφορετική άποψη για το θέμα και παρά τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου αποφάσισε ότι η διαδικασία αυτή θα σταματήσει. Και σταμάτησε.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, οι Γάλλοι αναδεικνύονται επί της ουσίας στον πιο σκληρό επικριτή της Τουρκίας και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει στην περιοχή. Το Παρίσι ήταν αυτό που καταδίκασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την εισβολή στη Συρία και κατέκρινε την Ουάσιγκτον για το άδειασμα των Κούρδων. Το Παρίσι επίσης ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόφαση της Κύπρου να αξιοποιήσει τον υποθαλάσσιο πλούτο της κι ότι θα σταθεί αρωγός στη Λευκωσία προκειμένου να τα καταφέρει. Και κάπως έτσι η Total ενεπλάκη τόσο ενεργά στο project και θα μπει ακόμα πιο δυνατά, από τη στιγμή που θα συμμετάσχει και στις εργασίες για το οικόπεδο 7

Κάπως έτσι, τέλος, μια γαλλική πολεμική φρεγάτα, το τελευταίο διάστημα πλέει στην περιοχή. Για να στέλνει μηνύματα. Και μπορεί η Γαλλία να μην είναι ΗΠΑ, ως φόβητρο, είναι όμως μια μεγάλη δύναμη, που μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει. Κι αυτό κάτι λέει γεωστρατηγικά, αλλά και όχι μόνο.