Skip to main content

Δύο εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και ένα καλός αγωγός επενδύσεων

Δύο αντικρουόμενες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδας ως καλός αγωγός επενδύσεων.

Στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη αλλά και όχι μόνο, όταν μιλούν για την Ελλάδα, προβλέπουν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία θα κυμανθεί μεταξύ 1,3% και 1,6%. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν επίσης και στην Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αντικειμενικά μιλώντας, πρόκειται για ένα συντηρητικό ποσοστό, μια κακή πρόβλεψη, αν βεβαίως επιβεβαιωθεί στην πράξη. Υπό τον όρο ότι θα συνυπολογισθεί και η παράμετρος που σε ό,τι αφορά στην οικονομία μιας χώρας αναφέρει πως προέρχεται από μια πρωτοφανή για δυτική χώρα δημοσιονομική δεκαετή κρίση, που τη διαδέχθηκε αμέσως μετά η κρίση της πανδημίας. Άρα, μετά από μια τόσο βαθιά κρίση, πως είναι δυνατόν ο μέσος όρος της επανάκαμψης να περιορίζεται μόλις στο 1,5%;  

Το θέμα απασχολεί πολύ, πολλούς, τόσο εντός όσο κι εκτός συνόρων. Ο ελληνικός αντίλογος; Υποστηρίζει ότι σε βάθος δεκαετίας, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα κυμανθεί πέριξ του 3,5%. Μεταξύ μας, αυτός ακούγεται περισσότερο ρεαλιστικός, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω. Οι κύριοι εκφραστές του; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο μεγαλύτερος φαν τους; Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή σύνδεση και με τους δυο.

Λογικό, θα πείτε. Όχι και τόσο, θα αντικρούσουμε. Αρκεί να σας θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το τότε Μέγαρο Μαξίμου δεν «μιλούσε» καν με την κεντρική τράπεζα. Πόσω μάλλον να συνεννοηθεί κιόλας μαζί της. Υπ' αυτές τις συνθήκες προσπαθούσε να πορευθεί η χώρα, μάλλον δύσκολα και σίγουρα απρόβλεπτα. Εν αντιθέσει με σήμερα. Και σίγουρα προκαλεί δεύτερες σκέψεις στην Κουμουνδούρου, πλέον, που θα αναρωτιέται πώς θα ήταν τα πράγματα αν διατηρούσε μια στοιχειώδη συνεννόηση με την ΤτΕ. Γιατί η τελευταία ήταν και παραμένει πάντα ο καλός αγωγός εκδήλωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χώρας μας.  

Σήμερα, άραγε, υπάρχει ξένο τραπεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα μέσω της ΤτΕ; Υπάρχει, μόνο που δεν είναι τόσο... παραδοσιακό, όσο φαντάζεστε. Οσοι την προσεγγίζουν και είναι πολλοί, ρωτούν αν και πώς μπορούν να επεκτείνουν στην χώρα μας το digital banking τους. Οπερ σημαίνει τραπεζική παρουσία, αλλά χωρίς υπαλλήλους, καταστήματα, γκισέ κι όλα τα παρεπόμενα. Η περίπτωση της ελληνικής Viva και του τραπεζικού της βραχίονα που τα πάει καλά, ακολουθώντας μια μάλλον επιθετική πολιτική, πάντα στο κομμάτι του digital, φαίνεται ότι κυκλοφορεί κι εκτός συνόρων πλέον...