Skip to main content

Όταν μιλάς στον οδηγό από το Οχάιο - To πλεονέκτημα του Τραμπ

Ο πρόεδρος έχει την μοναδική ικανότητα να μιλά στον οδηγό της νταλίκας στο Οχάιο και να τον καταλαβαίνει, κάτι που είναι μοναδικό χάρισμα.

Ποιο είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι των άλλων υποψηφίων για την προεδρεία των ΗΠΑ; «Α, είναι απλό» έλεγε τις προάλλες στον «Τειρεσία» ένα μεγαλόσχημος οικονομικός παράγοντας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που βρέθηκε στη χώρα μας «για μπίζνες». «Ο πρόεδρος έχει την μοναδική ικανότητα να μιλά στον οδηγό της νταλίκας στο Οχάιο και να τον καταλαβαίνει, κάτι που – πιστέψτε με – είναι μοναδικό χάρισμα», μας εξήγησε. Και κάπως έτσι μας έλυσε και την απορία: «Πώς βγαίνει;».

Με μια διαφορά: Σε αυτές τις εκλογές θα έχει στο πλευρό του και το μεγάλο κεφάλαιο από τη Νέα Υόρκη, το οποίο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του είδε τα κέρδη του στη Γουόλ Στριτ να υπεραποδίδουν. Όχι πως δεν το είχε και απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον. Απλώς, τότε, στηριζόταν κυρίως στη βάση της προσδοκίας, που εν τέλει δεν διαψεύστηκε. Ενώ τώρα, θα στηρίζεται σε δεδομένα: τα κέρδη. Και κάπως έτσι, ο πρόεδρος Τραμπ, όπως όλα δείχνουν βάζει πλώρη για την επανεκλογή του, η οποία, στη βάση των παραπάνω, μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερο εγχείρημα.

Ιδιαίτερα αν απέναντι του έχει έναν «αριστερό» για τα αμερικανικά δεδομένα, όπως ο Δημοκρατικός υποψήφιος Σάντερς. Ενδεχομένως, η κατάσταση να είναι λίγο πιο περίπλοκη για αυτόν με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, επειδή είναι πιο θεσμικός, πιο μετριοπαθής και λιγότερο φωνακλάς, αλλά έχει αποδειχθεί κι από τις έως τώρα προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών ότι ο μέσος αμερικανός ψηφοφόρος «βρίσκεται αλλού». Πού;

Ενδεχομένως στο αφεντικό του Μπλούμπεργκ, δηλαδή στον ίδιο τον Μπλούμπεργκ, που θέλει να είναι – κι αυτός – υποψήφιος πρόεδρος με τους Δημοκρατικούς. Κι αυτό γιατί αυτός ο τελευταίος διαθέτει ένα πολύ ισχυρό όπλο: το χρήμα. Συν τοις άλλοις, μιλά την ίδια γλώσσα με τους ισχυρούς του χρήματος. Αν τα καταφέρει να μιλήσει την ίδια γλώσσα και με τον μέσο αμερικανό, τότε ο Τραμπ ενδεχομένως να βρήκε τον αντίπαλό του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να μιλήσει τη γλώσσα των διανοούμενων, των σελέμπριτις κι όλων όσων προκαλούν με την ευμάρεια τους. Κι αυτό γιατί η αμερικανική κοινωνία δείχνει ότι κατά κάποιον τρόπο απεχθάνεται όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Εξ ου και η ήττα της Χίλαρι Κλίντον.