Skip to main content

Όταν το φαγητό γίνεται μέσο διαχείρισης των συναισθημάτων μας

Η δυσάρεστη ανησυχία που προκαλείται από τους στρεσογόνους παράγοντες σε ένα άτομο μπορεί να τους οδηγήσει να αναζητήσουν άμεση ικανοποίηση.

Φανταστείτε να είστε στο κρεβάτι ξαπλωμένοι και σκέφτεστε όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνετε: μια παρουσίαση στη δουλειά, έναν έλεγχο στο υλικό μιας εργασίας και μια αίτηση για μια ανταγωνιστική θέση μέλους μιας επιτροπής, όλα αναμένεται μέχρι τα μεσάνυχτα να έχουν ολοκληρωθεί. Η επόμενη μέρα είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία: νωρίς το πρωί στο γραφείο, συμμετοχή σε συναντήσεις συλλόγων και συμμετοχή σε ένα συμβούλιο, ενώ παράλληλα τρέχουν όλες οι άλλες απαιτητικές υποχρεώσεις για το σπίτι και την οικογένεια. Φαίνεται ότι κάθε μέρα φέρνει μια άλλη ατελείωτη λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε.

Για να το κάνουμε ακόμα πιο δύσκολο σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε μια περιοριστική δίαιτα, και κάθε φορά που σκέφτεστε όλα όσα έχετε να κάνετε, απλά θέλετε να φάτε λίγη σοκολάτα. Στην πραγματικότητα, ποθείτε να απολαύσετε τα τρόφιμα που απαγορεύονται: μπισκότα, παγωτά …άρα “Μια σοκολάτα δεν θα βλάψει”. Αυτό το ένα κομμάτι νοστιμιάς ξαφνικά μετατρέπεται σε ένα δεύτερο, στη συνέχεια ένα τρίτο και τελικά ένα τέταρτο , που συμπληρώνεται με ένα θρυμματισμένο μπισκότο. Είναι λες και το στρες από τις υποχρεώσεις με κάποιο τρόπο να σας κάνει να ποθείτε αυτά τα σνακ ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το υπερφαγικό επεισόδιο, όπου με τη σειρά του, αυξάνει περαιτέρω τα επίπεδα στρες...

Διαβάστε περισσότερα στο Vwoman.