Skip to main content

Λεκάκης: Ό,τι κι αν κάνει ο δήμος για Χριστούγεννα σε κάποιους ανάβουν λαμπάκια

Άρθρο του αντιδημάρχου Πέτρου Λεκάκη για τον εορταστικό στολισμό της Θεσσαλονίκης ενόψει των Χριστουγέννων και τα πυρά της αντιπολίτευσης.

Του Πέτρου Λεκάκη*

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά, όπως άλλωστε ήταν και όλο το 2020. Μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τον κορωνοϊό και που το «κλείσιμό» της βρίσκει την πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, σε μια συνεχή «μάχη» με την πανδημία. Με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παλεύει στους θαλάμους και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με τους ασθενείς να αισιοδοξούν για ένα καλύτερο αύριο, τους επιστήμονες να περιμένουν πότε θα μειωθούν τα κρούσματα, τους πολίτες να μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσπαθεί μέσα από τις κοινωνικές της δομές να ανακουφίσει πολλούς συνδημότες μας που το έχουν ανάγκη.

Και εν μέσω πανδημίας, για ακόμη μία χρονιά έχει ξεκινήσει μια κουβέντα εάν θα πρέπει ή όχι να στολίσει ο δήμος Θεσσαλονίκης την πόλη ενόψει των εορτών. Οι συζητήσεις πολλές και η αντιπολίτευση για ακόμη μία φορά στο απέναντι στρατόπεδο. Ό,τι κι αν γίνει. Τώρα που αποφάσισε η Διοίκηση να βάλει φως στους δρόμους, να τοποθετήσει έλατα σε όλη την πόλη, μας κατηγορεί ότι «πετάμε» λεφτά για λαμπάκια. Εάν αποφασίζαμε να μη στολίσουμε φέτος, θα έλεγε ότι δεν μας νοιάζει η ψυχολογία του κόσμου και δεν κάνουμε τίποτε για να αλλάξει η διάθεση των πολιτών. Θα τόνιζε με περίσσιο ποιητικό στυλ ότι η πόλη γύρισε στο σκοτάδι, θέλοντας αλληγορικά να περάσει τα μηνύματά της.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, όμως, δεν έχει περιθώριο να αγνοήσει τις γιορτές και να μη στολίσει την πόλη. Και δεν έχει το περιθώριο όχι γιατί η διοίκηση «δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα», αλλά το αντίθετο. Στη διοίκηση καταλαβαίνουμε τις δύσκολες μέρες στις οποίες βρισκόμαστε. Και το έχουμε καταλάβει από την άνοιξη, όταν το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην πόλη.

Επειδή, όμως, ανεξάρτητα με τη διάθεση που έχουμε όλοι μας -είτε γιατί μας λείπουν οι δικοί μας άνθρωποι είτε γιατί έχουμε τις επιχειρήσεις μας κλειστές είτε γιατί η οικονομική αβεβαιότητα μας πνίγει είτε γιατί δεν έχουμε κάπου να πάμε και θα μείνουμε μέσα- κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν.

Σκεφτείτε πως κι εσείς ίσως δεν θέλατε να στολίσετε φέτος το δικό σας δέντρο κι όμως οι περισσότεροι το κάνατε. Προσωπικά δυσκολεύτηκα να μπω στη διαδικασία. Όμως, βλέποντας τρία μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, που δεν φταίνε σε τίποτε να μη νιώσουν έστω και λίγο το πνεύμα των Χριστουγέννων, είπα «ας γίνει κι αυτό».

Έτσι και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρέπει να στολίσει την πόλη, για να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλληλεγγύης σε μικρούς και μεγάλους. Πρέπει να αλλάξει η διάθεση και η ψυχολογία του κόσμου. Όσο είναι δυνατόν. Πρέπει να γίνει γνωστό πως θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία όλοι μαζί. Και ίσως φέτος να χρειάζεται ο στολισμός περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.

Για του χρόνου όλοι ευχόμαστε να μη συζητάμε πώς θα περάσουν αυτές οι μέρες. Να χαρούμε όλοι με τα πρόσωπα των αγαπημένων μας ανθρώπων, με τις αγκαλιές και τα φιλιά, με τα εορταστικά τραπέζια. Αλλά και πάλι η αντιπολίτευση θα βρει τον τρόπο να είναι στο απέναντι στρατόπεδο...

Ο Πέτρος Λεκάκης είναι αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού στον δήμο Θεσσαλονίκης