Skip to main content

Ουκρανία: Xτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων

Τα χτυπήματα έπληξαν τα μοναδικά δύο περάσματα που έχει η Ρωσία προς τον θύλακα των εδαφών της νότιας Ουκρανίας - Μεγάλες καταστροφές.

Η Ουκρανία πραγματοποίησε χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς κατά βάσεων ρωσικών στρατευμάτων και δύο σημαντικών γεφυρών στον ποταμό Δνείπερο κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Τα χτυπήματα έπληξαν τα μοναδικά δύο περάσματα που έχει η Ρωσία προς τον θύλακα των εδαφών της νότιας Ουκρανίας που έχει κατακτήσει στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, δήλωσε η Ναταλία Χουμένιουκ, εκπρόσωπος της νότιας στρατιωτικής διοίκησης της Ουκρανίας. «Τα αποτελέσματα (των χτυπημάτων) είναι αρκετά αξιοσημείωτα, πλήγματα στις γέφυρες Αντονόφσκι και Καχόφσκι», δήλωσε η ίδια στην τηλεόραση.

«Τι νύχτα για τους κατακτητές στην περιοχή της Χερσώνας. Χτυπήματα στην περιοχή της γέφυρας Αντονόφσκι», ανέφερε στο Facebook ο Σέργκιι Χλαν, τοπικός αξιωματούχος.

Η γέφυρα Αντονόφσκι, στα προάστια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, είναι στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό καθώς είναι το μοναδικό πέρασμα για την πόλη στις νότιες όχθες του Δνείπερου και την υπόλοιπη περιοχή της Χερσώνας. Έχει ήδη αποτελέσει στόχο και καταστράφηκε μερικώς στις 27 Ιουλίου, αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να επανεξετάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού του.

Η Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το μέτωπο όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν εδώ και εβδομάδες αντεπίθεση προκειμένου να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχασαν κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η περιοχή, που είναι σημαντική για την ουκρανική γεωργία, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας διότι συνορεύει με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014. Με την κατάκτησή της, η Ρωσία μπόρεσε να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος και άλλες ουκρανικές περιοχές που κατέχει.

Παράλληλα, ουκρανικά χτυπήματα με συστήματα HIMARS έπληξαν επίσης πολλές στρατιωτικές βάσεις στην υπό ρωσική κατοχή Μελιτόπολη στη νότια Ουκρανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν στρατιώτες και να καταστραφούν υποδομές, δήλωσε ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, καταστράφηκε σημαντικός όγκος στρατιωτικού εξοπλισμού», ανέφερε ο δήμαρχος Ιβάν Φεντόροφ σε ανάρτηση στο Telegram.