Skip to main content

Ουρά για την πρώτη διεθνώς θερμοκοιτίδα προβατοτροφίας στον Αγ. Δημήτριο Κοζάνης

Η θερμοκοιτίδα, επένδυσης 1,3 εκατ. ευρώ, που δημιουργείται από την ομάδα προβατοτρόφων Proud Farm, θα είναι επιφάνειας 4.000 τ.μ. σε 30 στρέμματα.

Είναι προβατοτρόφοι και ζώντας στην Κοζάνη, μια περιοχή που μπαίνει στη μεταλιγνιτική εποχή, άρχισαν να αναζητούν αποτελεσματικότερα μοντέλα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και έξυπνους τρόπους για να τη μετασχηματίσουν σε έναν τεχνολογικά προηγμένο κλάδο. Κάπως έτσι δημιούργησαν το 2018 την Proud Farm στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, που θέλει να αφήσει το θετικό της αποτύπωμα στην κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία και στήνει εδώ και λίγο καιρό την πρώτη θερμοκοιτίδα προβατοτροφίας στον κόσμο –όπως λένε οι… υπερήφανοι προβατοτρόφοι- για την οποία φιλοδοξούν να γίνει φορέας του οράματός τους για ένα νέο μέλλον στην κτηνοτροφία. Μάλιστα, τα πέντε μέλη της ομάδας, ο Νίκος Κολτσίδας, ο Ευστάθιος Πασχαλίδης, ο Χαράλαμπος Τσανακτσίδης, η Μαρία Νίκου και η Παναγιώτα Πασχαλίδου υποδέχονται ήδη τεράστιο ενδιαφέρον από προβατοτρόφους που θέλουν να στεγαστούν στη θερμοκοιτίδα και να αξιοποιήσουν τις παροχές της.



Η θερμοκοιτίδα, επένδυσης 1,3 εκατ.ευρώ, θα αναπτυχθεί σε εγκαταστάσεις 4.000 τ.μ. και σε μια έκταση 30 στρεμμάτων. Θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση τρεις μεμονωμένες σταυλικές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, γραφειακούς χώρους, αλλά και χώρους για εκπαίδευση. Θα απευθύνεται δε τόσο σε νέους προβατοτρόφους, που δεν γνωρίζουν τον κλάδο και κάνουν τώρα την είσοδό τους στην προβατοτροφία όσο και σε παλαιότερους που ψάχνονται για κάτι καλύτερο. Στους μεν πρώτους η θερμοκοιτίδα θα θέσει τον στόχο να τους εκπαιδεύσει και να τους μετατρέψει σε άριστους παραγωγούς, από το πρώτο πρωινό άρμεγμα και το πρωτόγαλα των νεογέννητων, μέχρι την ανίχνευση μιας αδιαθεσίας του ζώου για άμεση αντιμετώπιση, στους δε δεύτερους θα δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υγεία, την ευζωΐα και την απόδοση των κοπαδιών τους.

Οι τρεις προβατοτρόφοι που θα στεγαστούν στη θερμοκοιτίδα θα πρέπει να εισφέρουν το ζωϊκό κεφάλαιο, για την αγορά του οποίου, εφόσον δεν προϋπάρχει, θα επιδοτηθούν κατά ένα μέρος από την Proud Farm. Για τον σκοπό αυτό τα μέλη της Proud Farm θα αξιοποιήσουν τη χρηματοδότηση που έλαβαν από το The Hellenic Initiative, παίρνοντας το πρώτο βραβείο στα Venture Impact Awards. Ο αριθμός των ζώων θα πρέπει να κυμαίνεται από 80 έως 100, ενώ η θερμοκοιτίδα μπορεί να λειτουργήσει και συμβουλευτικά στην αγορά τους. Με τη στέγασή τους στη θερμοκοιτίδα οι προβατοτρόφοι θα αξιοποιούν τις εγκαταστάσεις, ενώ η διαχείριση της καθημερινότητας, από τη διατροφή, την υγεία, την παραγωγή, την αναπαραγωγή, τη γενετική βελτίωση και την οικονομική διαχείριση, με την αξιοποίηση παραγωγικών, ζωοτεχνικών και οικονομικών δεδομένων, θα γίνεται από τους ιδρυτές της θερμοκοιτίδας. Οι προβατοτρόφοι θα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις για μια τριετία, καθώς, όπως λέει στη Voria o Νίκος Κολτσίδας, αυτή είναι και η πιο κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη ενός παραγωγού, ενώ θα πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στον στόχο τους.  



Και νέες θερμοκοιτίδες στον σχεδιασμό

Στον σχεδιασμό της Proud Farm είναι οι θέσεις στη θερμοκοιτίδα να φτάσουν στις πέντε, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθούν και άλλες θερμοκοιτίδες προβατοτρόφων και αυτό το νέο σχήμα να γίνει έμπνευση και για άλλους προβατοτρόφους να δουν διαφορετικά το μέλλον της παραγωγής τους.
Το project θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα European Innovation Partnership για το άυλο κομμάτι της θερμοκοιτίδας (τεχνογνωσία κτλ,) και από τον αναπτυξιακό νόμο για τα πάγια. Το επενδυτικό σχέδιο έχει ήδη ενταχθεί στον αναπτυξιακό και αναμένεται αυτή την περίοδο η τελική υπογραφή.
Οι προβατοτρόφοι της Proud Farm, πέραν της δημιουργίας της θερμοκοιτίδας, συλλέγουν γάλα από μικρούς παραγωγούς της περιοχής, διαπραγματευόμενοι καλύτερες τιμές με τις γαλακτοβιομηχανίες, ενώ παράλληλα προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε κτηνοτρόφους.



«Περνάμε από την "παραδοσιακή" κτηνοτροφία, που διώχνει τους ανθρώπους της και αδικεί το ζωϊκό κεφάλαιο, στην επιστημονικά ενήμερη και τεχνολογικά προηγμένη προβατοτροφία, που εξαρτά την παραγωγικότητα από την ευζωΐα και αποδίδει με εκθετική ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και με παραγωγή εκλεκτού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων» λένε χαρακτηριστικά οι proud farmers.

«Το πώς αισθάνονται τα ζώα μας φαίνεται από την καλή τους υγεία και την παραγωγικότητά τους. Το πώς αισθανόμαστε εμείς γι’ αυτά, φαίνεται στο όνομά μας: περήφανοι» σημειώνει δε ο Νίκος Κολτσίδας.