Skip to main content

Ουσιαστική συνδρομή των ΗΠΑ για την Τουρκία ζήτησε ο Χριστοδουλίδης

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις τουρκικές προκλήσεις.

Την ουσιαστική συνδρομή των ΗΠΑ για τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το διεθνές δίκαιο, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ενεργειακούς πόρους, Φράνσις Φάνον.

Ο ΥΠΕΞ συνάντησε τον Αμερικανό αξιωματούχο σήμερα το πρωί στη Λευκωσία, πριν από την αναχώρησή του, αφού φεύγοντας από την Κύπρο μεταβαίνει στην Τουρκία για επαφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ από αρμόδια πηγή, αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης Χριστοδουλίδη - Φάνον ήταν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη Μέση Ανατολή και το πώς αυτές, ανάμεσα σε άλλα, επηρεάζουν και τα συμφέροντα των Αμερικανών.

Η ίδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κ. Φάνον την ουσιαστική συνδρομή των Αμερικανών για να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η δράση της, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα την περιοχή δημιουργεί ένταση και αστάθεια.

Μετά την Τουρκία ο Αμερικανός υφυπουργός θα μεταβεί στην Αίγυπτο για επαφές