Skip to main content

Οξεία ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά: Τελικά είναι ένα καινούργιο νόσημα;

Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα τα οποία αναφέρθηκαν σε αυτές τις περιπτώσεις και για τα οποία πρέπει να είναι ενήμεροι οι γονείς.

Στις 5 Απριλίου 2022, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ενημερώθηκε για την αύξηση των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιή παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο έλεγχος που είχε γίνει είχε αποκλείσει όλες τις γνωστούς τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (A, B, C, D, E) και όλα τα άλλα γνωστά αίτια οξείας ηπατίτιδας (τοξικά αίτια, φαρμακευτικής αιτιολογίας, μεταβολικά νοσήματα, αυτοάνοση ηπατίτιδα).

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών στη Μ. Βρετανία (τα οποία μέχρι τις 11 Μαϊου ήταν συνολικά 131), το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) ενημερώθηκε για παρόμοια κρούσματα και σε άλλες Ευρωπαϊκές <5/17> και μη χώρες <1/7> (2 στη χώρα μας, 26 στην Ισπανία, 9 στη Σουηδία,9 στο Βέλγιο, 6 στην Ολλανδία, 6 στην Ιρλανδία, 6 στη Γερμανία, 5 στη Νορβηγία, 2 στην Κύπρο, 1 στην Πολωνία, 1 στη Σλοβενία και 1 στη Σερβία (συνολικά 205 εκ των οποίων 164 νοσηλεύτηκαν). Επίσης το CDC ( το αντίστοιχο Αμερικάνικο ECDC) ανέφερε 9 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά μέσα σε μία περίοδο 5 μηνών – από τον Οκτώβριο του 21 ως τον Φεβρουάριο του 22 – ένα νούμερο σημαντικό υψηλότερο από αυτό που θα αναμενόταν, αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι η ηπατίτιδα είναι σχετικά σπάνια στα παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα στο e-farmako.gr