Skip to main content

Αναδρομική αναστολή ΦΠΑ από το 2006 σε όλες τις οικοδομικές άδειες

Με την αναστολή ΦΠΑ αναμένεται να καθίστανται φορολογικά ισότιμα και τα παλιά αδιάθετα διαμερίσματα που οικοδομήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Αναστολή τριετίας στον ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 ανακοίνωσε από το βήμα της εκδήλωσης του Εconomist, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος αυτής της κίνησης του πρωθυπουργού είναι να οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Με την αναστολή του ΦΠΑ η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει το τοπίο στις νέες οικοδομές καταργώντας τον ουσιαστικά και για όλα τα αδιάθετα ακίνητα που έχουν οικοδομηθεί με άδειες που εκδόθηκαν ακόμη και πριν από 13 χρόνια, δηλαδή από την 1.1.2006.

Έτσι αναμένεται να καθίστανται φορολογικά ισότιμα και τα παλιά αδιάθετα διαμερίσματα που οικοδομήθηκαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης ενώ προωθείται φορολογικά και η εφεξής οικοδομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη κίνηση βελτιώνει θεαματικά, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.