Skip to main content

Παγώνη: Δόθηκε προτεραιότητα στους 30-39 γιατί είναι πιο πολλές ώρες έξω

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε γιατί δόθηκε προτεραιότητα στις ηλικίες 30-39 στον εμβολιασμό – Τι είπε για τα κορωνοπάρτι και τις διαπεριφερειακές

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας αλλά και τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown που έχουν προγραμματιστεί για αμέσως μετά το Πάσχα μίλησε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής, έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα του ιού ενώ έκανε ειδική αναφορά στα κορωνοπάρτι τα οποία αποτελούν εστία μετάδοσης του κορωνοϊού.

«Στα πάρτι που έγιναν, δεν υπήρχαν μάσκες καθόλου, ούτε και αποστάσεις. Οι νέοι για αρκετές ώρες ήταν ο ένας δίπλα στον άλλο, επομένως υπήρχε αυξημένο ιικό φορτίο στην ατμόσφαιρα. Η μεταδοτικότητα του ιού έχει αυξηθεί, ειδικά των μεταλλάξεων και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Για αυτό τονίζουμε ότι στα νοσοκομεία αυτή την εποχή νοσηλεύονται νέες ηλικίες. Τώρα είναι από 25 έως 55, το πολύ 60 ετών. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν εμβολιαστεί. Δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να παίρνουν μέτρα ατομικής προστασίας με μάσκες. Στην Ανάσταση όποιος βγει, η μάσκα πρέπει να είναι διπλή», είπε η κυρία Παγώνη και εξήγησε ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 80%.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μια πτωτική τάση στις ΜΕΘ τις τελευταίες δύο ημέρες. Έχουμε ακόμα χρόνο μπροστά μας, για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί. Σωστά πάρθηκαν τα μέτρα για άνοιγμα γιατί ο κόσμος είναι πιεσμένος. Για τη μετακίνηση, όμως, από περιφέρεια σε περιφέρεια, βλέπουμε τις αντιδράσεις, αλλά το σύστημα υγείας στις μικρές πόλεις, στα χωριά, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Χρειάζεται μεγάλη προστασία στην περιφέρεια και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι», εξήγησε η αναφορικά με το γιατί δεν ήρθη η απαγόρευση για μετακινήσεις εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα.

«Η εστίαση έλεγα πολύ καιρό ότι έπρεπε να ανοίξει. Δεν μπορούν ένα χρόνο άνθρωποι από 17 έως 25 χρονών να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ανοίγοντας την εστίαση θα μπορούν με μάσκες και αποστάσεις να πιουν το ποτό και τον καφέ τους και να αισθανθούν ελεύθεροι», σημείωσε η ίδια αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης, ενώ για τον τουρισμό είπε ότι «φυσικά μας προβληματίζει το άνοιγμα του τουρισμού, τα πάντα μας προβληματίζουν όταν κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε περιστατικά στα νοσοκομεία. Για τον τουρισμό, ειδικά τώρα στις αρχές, έρχονται με γκρουπ, οπότε ό,τι και να συμβεί μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση».

«Για τα εμπορικά κέντρα οι άνθρωποι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται. Αλλά όλοι εκεί πάμε, για αυτό υπάρχει και πολύς κόσμος και συνωστισμός. Αν είχαν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, θα ήταν αλλιώς», εξήγησε η κ. Παγώνη αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα.

Μιλώντας για το γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους εμβολιασμούς του ηλικιακού γκρουπ 30-39, η κ. Παγώνη εξήγησε ότι «Οι νέοι, οι δραστήριοι που βρίσκονται πολλές ώρες έξω είναι αυτές οι ηλικίες. Σωστά έβαλαν αυτή την ομάδα, 30-39 πρώτους στον εμβολιασμό. Αυτές είναι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. Πιστεύω ότι το έκαναν με αυτό το σκεπτικό».