Skip to main content

Παγώνη: Η ΔΕΘ πιθανόν οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών θεωρεί πιθανή την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας πραγματοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Την ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων στην Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, εκφράζει η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία δεν αποκλείει την πιθανότητα περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που σημειωθεί αύξηση του ιικού φορίου και των κρουσμάτων.

Παράλληλα, η κ. Παγώνη, μιλώντας στο CNN Greece, θεωρεί πιθανή την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας πραγματοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, λόγω της μετάβασης στην πόλη πολλών επισκεπτών.

Όσον αφορά, την περίπτωση να ληφθούν περιοριστικά μέτρα, υπογραμμίζει ότι θα είναι μέτρα τοπικού χαρακτήρα και όχι καθολικού lockdown. Όπως λέει, είναι πιθανός ο περιορισμός κίνησης τις βραδινές ώρες, αλλά είναι δύσκολο - θεωρεί - να επιβληθεί περιορισμός και για τους εμβολιασμένους.

«Η Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα η Θεσσαλονίκη, και κάποιες άλλες πόλεις, έχουν αρκετά υψηλό ιικό φορτίο και αρκετά κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή για τη μετάλλαξη Δέλτα η οποία είναι πολύ μεταδοτική και επιθετική. Άρα πρέπει να προσπαθήσουμε να τρέξουμε τους εμβολιασμούς μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας», είπε.

«Πολύ πιθανόν αυτές τις μέρες που διεξήχθη η Έκθεση στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη συγκέντρωση επισκεπτών να οδήγησε σε αυτή την αύξηση κρουσμάτων. Γι΄αυτόν τον λόγο και πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στη Βόρειο Ελλάδα προκειμένου να χτίσουμε το τείχος προστασίας, σε ποσοστό άνω του 80%, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Όταν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο είναι ένας λόγος παραπάνω να τρέξουμε τους εμβολιασμούς», επισημαίνει.

«Θα δούμε πολλά από το άνοιγμα των σχολείων»

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τηρεί στάση αναμονής για τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων σε 15 ημέρες, αποκλείοντας ωστόσο, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

«Περιμένω τα στοιχεία σε 15 μέρες από τα σχολεία, να δω πως θα πάει η κατάσταση και από εκεί και πέρα θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά στοιχεία τις παραμέτρους, θα γίνει αξιολόγηση και θα δούμε πως θα πάμε. Θέλει ακόμα υπομονή για να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι παιδίατροι να συνεργαστούν με τους γονείς και να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν για την ασφάλειά τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική και είναι κρίμα να βρίσκονται παιδάκια στα νοσοκομεία, διασωληνωμένα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, και θα το προλάβουμε μόνο με εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφανθεί, θα δει τις μελέτες, θα δει τα στοιχεία και θα προχωρήσει».

«Βλέπω ερημιά στα εμβολιαστικά κέντρα»

«Εγώ στα εμβολιαστικά κέντρα βλέπω ερημιά αυτή τη στιγμή. Έχει πέσει πολύ ο ρυθμός εμβολιασμών. Όμως δεν νομίζω ότι θα συνεχιστεί αυτή η εικόνα γιατί ο κόσμος συνειδητοποιεί τον κίνδυνο, έχει δει, έχει εξοικειωθεί και παίρνει τα μηνύματα. Είναι γνωστή εξάλλου, η νοοτροπία του Έλληνα που τρέχει να προλάβει να σταματήσει το κακό», θα πει μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών, διαπιστώνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή, «είναι ελεγχόμενη» και ότι μπορούμε να την προλάβουμε, ενώ όπως σημειώνει δεν προβλέπει ένα κύμα σαν το περσινό.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την συνεχή ενημέρωση για τον εμβολιασμό», απαντά στο πως θα πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν και να εμβολιάσουν και τα παιδιά τους.

«Θέλω να παρακαλέσω τους γονείς να πάνε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», επαναλαμβάνει ολοκληρώνοντας τη συνομιλία μας ενώ, υπογραμμίζει πως η Δέλτα είναι μια δύσκολη μετάλλαξη.