Skip to main content

Αλεξανδρούπολη: Ο υψηλός συμβολισμός της τελευταίας διπλωματικής παρουσίας Πάιατ στη χώρα

Ο απελθών πρέσβης των ΗΠΑ παρευρέθηκε στην εκδήλωση με την οποία δόθηκε το σήμα εκκίνησης της υλοποίησης του τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη, την πόλη την οποία επισκέφτηκε ίσως περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας, ολοκλήρωσε ο Τζέφρι Πάιατ τις υποχρεώσεις του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο απελθών -πλέον- πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα παρευρέθηκε στην εκδήλωση με την οποία δόθηκε το σήμα εκκίνησης της υλοποίησης του τερματικού LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) της Αλεξανδρούπολης, ένα έργο που αποτέλεσε και προσωπικό του διπλωματικό στοίχημα κατά τα χρόνια της θητείας του στη χώρα. «Είναι φανταστική τιμή να έχουμε αυτό το γεγονός στην Αλεξανδρούπολη στην τελευταία μου υποχρέωση ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το 2017 ήρθα στην Αλεξανδρούπολη και ξεκινήσαμε μία συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας και παράλληλα να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της πόλης ως κρίσιμου στρατηγικού διαμετακομιστικό κόμβου, για στρατιωτικές μεταφορές, αλλά και για ενέργεια. Μετά τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου είδαμε ακριβώς πόσο σημαντικό είναι αυτό. Είμαι πολύ περήφανος που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπόρεσαν να συνεργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους τοπικούς εταίρους εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη για να υλοποιήσουμε αυτό το project. Στέλνουμε πολύ σημαντικά μηνύματα σήμερα από τους ηγέτες της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας που δεσμεύτηκαν να εργαστούν μαζί για να χτίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και ανθεκτικότητα της περιοχής», ανέφερε ο κ. Πάιατ σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στο παλιό τελωνείο της πόλης.

Ο κ. Πάιατ, ο οποίος σε λίγες μέρες θα αναχωρήσει από την Ελλάδα για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη θέση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για την Ενέργεια, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους τοπικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη συνεργασία, σημειώνοντας πως… έχασε τον λογαριασμό πόσες φορές ήρθε στην Αλεξανδρούπολη. «Ήταν μία από τις μεγαλύτερες τιμές στα έξι χρόνια που ήμουν στην Ελλάδα και είναι υπέροχη σύμπτωση που η αποχώρησή μου συμπίπτει με αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο απελθών πρέσβης μίλησε και για τον διάδοχό του Τζορτζ Τσούνη, ο οποίος, όπως είπε, είναι καλά προετοιμασμένος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του με μεγάλο ενθουσιασμό και αφοσίωση. «Θα είναι εστιασμένος στον ιδιωτικό τομέα για να φέρει αποτελέσματα. Κι αυτό το πρότζεκτ είναι ακριβώς αυτό το παράδειγμα. Αποδεικνύει τη μετατροπή ενός διπλωματικού και πολιτικού οράματος σε πραγματικές επενδύσεις και πρόοδο, ώστε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες μας», τόνισε ο κ. Πάιατ, ο οποίος αποχαιρέτισε και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης με ένα «ευχαριστώ» στα ελληνικά.