Skip to main content

Πάιατ από Θεσσαλονίκη: Εγκληματίας πολέμου ο Πούτιν - Η Ρωσία τελικά θα βγει αποδυναμωμένη

Οι Έλληνες που δικαιολογούν τις φρικαλεότητες του Πούτιν καλύτερα να αλλάξουν τηλεοπτικό κανάλι, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός πρέσβης

Η Ρωσία στο τέλος του πολέμου θα είναι πολύ πιο αποδυναμωμένη και απομονωμένη, εκτιμά ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, χαρακτηρίζοντας «εγκληματία πολέμου» τον Βλάντιμιρ Πούτιν στον οποίο καταλογίζει προσωπικά την ευθύνη για τους θανάτους χιλιάδων αμάχων στην Ουκρανία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν την αποχώρησή του από τη θέση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας, ο κ. Πάιατ, όπως συνηθίζει, δεν μάσησε τα λόγια εξαπολύοντας μύδρους κατά της ρωσικής ηγεσίας και του Πούτιν προσωπικά: «Ο ρωσικός στρατός διαπράττει φρικαλεότητες κατά αμάχων, βιασμούς, βασανισμούς, βομβαρδίζει νοσοκομεία και άλλες βασικές υποδομές της χώρας. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, παιδιά, νέοι, γυναίκες, έχουν σκοτωθεί επειδή έτυχε να βρίσκονται στο λάθος μέρος. Και όλα αυτά στο όνομα των ιμπεριαλιστικών επιλογών ενός ανθρώπου ο οποίος διαπράττει εγκλήματα πολέμου, ακολουθώντας πρακτικές του 18ου και του 19ου αιώνα. Το ρεπορτάζ των New York Times από τη μαρτυρική Μπούτσα είναι αποκαλυπτικό της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θητεύσει ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Πλησιάζουμε όμως στο τέλος του πολέμου; Και τι θα αφήσει αυτός πίσω του εκτός από τα χιλιάδες θύματα; «Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα τελειώσει  όλο αυτό. Ξέρω όμως πως ο Πούτιν τελικά θα ηττηθεί και η Ρωσία θα είναι πολύ πιο αδύναμη λόγω των επιλογών του. Ξέρω επίσης ότι η Ουκρανία θα καταλήξει πιο ενωμένη, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή της προοπτική. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ήταν σωστή η αρχική εκτίμηση των ΗΠΑ πως πρόθεση του Πούτιν ήταν να κατακτήσει όλη την Ουκρανία και να διώξει τον πρόεδρο Ζελένσκι. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι δεν θα συμβεί ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι Ουκρανοί μάχονται ηρωικά και η Δύση είναι αποφασισμένη να σταθεί απέναντι στη Ρωσία, στηρίζοντας την Ουκρανία μέχρι τέλους με πολεμικό υλικό», σημείωσε.

Ο Αμερικανός Πρέσβης, μάλιστα, επικρότησε την ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία, όπως και τη στάση του Νίκου Δένδια, του πρώτου ΥΠΕΞ της ΕΕ που βρέθηκε στην Οδησσό, αλλά και τη γενναία στάση του Έλληνα προξένου στη μαρτυρική Μαριούπολη Μανόλη Ανδρουλάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα συγκινητική την προσφορά πολλών Θεσσαλονικέων -και όχι μόνο- να ανοίξουν τα σπίτια τους για να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Σε ερώτηση της Voria.gr για το πώς εξηγεί το γεγονός ότι ένα μειοψηφικό πλην όμως σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού κρατά ίσες αποστάσεις σε αυτόν τον πόλεμο, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κρίση που έχει δημιουργηθεί τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση (και κυρίως στις ΗΠΑ), ο κ. Πάιατ απάντησε: «Δεν μπορώ να το εξηγήσω, μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν τηλεοπτικό κανάλι. Είναι δυνατόν να φταίνε οι άμαχοι για τις φρικαλεότητες του Πούτιν; Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να κάνεις τις δικές του επιλογές για το μέλλον του και ο Πούτιν δεν αναγνωρίζει στον ουκρανικό λαό αυτό το δικαίωμα. Ειλικρινά, βρίσκω προσβλητική αυτή τη συζήτηση. Όσοι με τον έναν ή άλλον τρόπο δικαιολογούν τον Πούτιν και τη ρωσική εισβολή, υπονομεύουν τα θεμέλια του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτά έχουν τεθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι τρομακτικός ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την προπαγάνδα. Φιμώνουν κάθε ανεξάρτητη ή αντιπολιτευτικη φωνή στη χώρα τους για να καθοδηγήσουν τη δική τους κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα, όμως, που είναι χώρα της ΕΕ, υπάρχει ελευθερία έκφρασης και εμείς στην Αμερική αυτό το έχουμε ως βασική μας αξία. Καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όμως τουλάχιστον ας ανοίξει τα μάτια του και τα αφτιά του για να δει και να ακούσει την αλήθεια. Αν δεν θέλουν να ακούσουν εμένα, ας ακούσουν τους ίδιους τους Ουκρανούς, ας ακούσουν τους κατοίκους της Μαριούπολης. Θυμάμαι ένα περιστατικό από περιοχή της Ουκρανίας με τον εξής διάλογο: Οι Ρώσοι λένε ότι ήρθαν ως απελευθερωτές και ο δήμαρχος της περιοχής τούς απαντά ότι είμαστε ελεύθεροι, λένε ότι θέλουν να τους προστατεύσουν τους ρωσόφωνους και τους απαντά ότι όλοι μιλάμε ρώσικα, λένε ότι θέλουν να διώξουν τους ναζί και τους απαντά "είμαστε τόσα χρόνια εδώ αλλά δεν έχουμε δει τους ναζί"».

Αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, επενδυτικό, πολιτικό και στρατιωτικό.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ορόσημα αυτής της θητείας ήταν η ΔΕΘ του 2018 με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο, του πρώτου Αμερικανού ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε ποτέ την πόλη, η Συμφωνία των Πρεσπών που, όπως είπε, συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή αλλά και οι στρατηγικής σημασίας αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε - Πάιατ στη Voria: Στη Θεσσαλονίκη η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή μου στην Ελλάδα

Θυμήθηκε, μάλιστα, την πρώτη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ο οποίος του είχε παραπονεθεί για τη μικρή παρουσία των Αμερικανών επενδυτών στη Βόρεια Ελλάδα. «Σήμερα, έξι χρόνια μετά, μπορώ να δηλώσω περήφανος για το ότι σε αυτό το διάστημα έγιναν σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, για το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ πιο στενοί οι δεσμοί της Β. Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Ανοίξαμε νέους ορίζοντες για τους Αμερικανούς επενδυτές, η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε επενδυτική και εκπαιδευτική πύλη της ΝΑ Ευρώπης, η Αλεξανδρούπολη διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής», τόνισε.

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε τα σημαντικά έργα του ΤΑP, στη Ρεβυθούσας, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος με τη Βόρεια Μακεδονία, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο της κυβέρνηση Μητσοτάκη για την απόφασή της να επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας προς τις ΑΠΕ με γέφυρα το φυσικό αέριο. « Η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο προχωρημένη θέση ακόμα και σε σχέση με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες τώρα, μετά τον πόλεμο, προχωρούν σε κινήσεις απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο κ. Πάιατ, φέρνοντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα εγκαίνια του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αμερικανικές εταιρείες θα δείξουν ενεργό ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν και στα νέα μεγάλα ενεργειακά project που ετοιμάζονται στην Ελλάδα, όπως τις Πλωτές Μονάδες Αποθήκευσης & Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στη Θεσσαλονίκη (σσ: χθες η Elpedison κατέθεσε σχετική αίτηση στη ΡΑΕ), στον Βόλο και την Κόρινθο.