Skip to main content

Πάιατ: Ο Πούτιν αμφισβητεί την ακεραιότητα της Ουκρανίας, τη θεωρεί απειλή για τη μοναρχία

«Ο Πούτιν με το διάγγελμα που έκανε αγνοεί την ιστορία, θεωρεί ότι η Ουκρανία απειλεί τη μοναρχία του», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα.

Ο Πούτιν αγνοεί την ιστορία , θεωρεί ότι η Ουκρανία απειλεί τη μοναρχία του, είπε σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφος ο κ. Πάιατ σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο και τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν με το διάγγελμα που έκανε αγνοεί την ιστορία, θεωρεί ότι η Ουκρανία απειλεί τη μοναρχία του». Μάλιστα πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας στο διάγγελμά του έκανε ξεκάθαρο πως δεν επικεντρώνεται μόνο στην εισβολή σε Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αλλά ουσιαστικά αμφισβητεί την ακεραιότητα ολόκληρης της Ουκρανίας.

Ο κ.Πάιατ εκτίμησε ότι στόχος του Πούτιν δεν ήταν απλά η αναγνώριση των δύο αυτο-ανακηρυχθέντων αυτόνομων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά βασικός του στόχος είναι να ελέγξει όλη την Ουκρανία.

Δώδεκα Αμερικανικά Απάτσι θα μετακινηθούν από το Βόλο στην Πολωνία

Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί η Αλεξανδρούπολη ή άλλo μέρος της Ελλάδος για να σταλούν ενισχύσεις στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να μετακινηθούν από περιοχή από περιοχή όπως πχ φεύγουν στρατεύματα από τη Γερμανία και πηγαίνουν στa Βαλκάνια. Τις επόμενες ημέρες 12 αμερικανικά Aπάτσι θα φύγουν από τον Βόλο και θα πάνε στην Πολωνία». Παράλληλα ο Αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Σε ότι αφορά στην απάντηση της Δύσης στον Πούτιν, ο Τζέφρι Πάιτ ανέφερε ότι «η Αμερική και η Ευρώπη απάντησαν στις ρωσικές προκλήσεις με τις κυρώσεις που θα προχωρήσουν» και πρόσθεσε πως «ήταν ισχυρά τα μηνύματα που έδωσαν οι ΗΠΑ μέσω Μπάιντεν και Μπλίνκεν». Μάλιστα τόνισε πως αν χρειαστεί θα επιβληθούν και άλλες, ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις.