Skip to main content

Παλαιστίνη: Δωρεά εμβολίων από τις ΗΠΑ φθάνει στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Παλαιστίνη αφότου εμφανίστηκε η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα.

Μια δωρεά από τις ΗΠΑ 500.000 δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 έφθασε στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και τη Γάζα σήμερα, καθώς αξιωματούχοι στην Παλαιστίνη εργάζονται προκειμένου να αυξήσουν τους εμβολιασμούς και να αντιμετωπίσουν μια αύξηση των νέων μολύνσεων απαιτώντας από ορισμένους εργαζόμενους να κάνουν το εμβόλιο.

Οι Παλαιστίνιοι άρχισαν να χορηγούν εμβόλια τον Φεβρουάριο, αλλά παρότι αγόρασαν ή έλαβαν αυτό που αξιωματούχοι αποκάλεσαν «πληθώρα εμβολίων», η χρήση τους βρίσκεται μόλις στο 35% των Παλαιστινίων που είναι σε ηλικία που μπορούν να λάβουν ένα εμβόλιο στη Δυτική Όχθη, και περίπου 11% στη Γάζα.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε δημοσίους υπαλλήλους

Ο πρωθυπουργός Μοχάμαντ Στάγεχ, που προΐσταται της Παλαιστινιακής Αρχής η οποία έχει περιορισμένη εξουσία διακυβέρνησης στη Δυτική Όχθη, δήλωσε χθες Δευτέρα πως οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών με άμεση ισχύ.

Οι ισλαμιστές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία στη Γάζα απαιτούν από όλους τους εργαζόμενους και παρόχους υπηρεσιών να λάβουν το εμβόλιο έως την 1η Σεπτεμβρίου. έγραψε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, Ιγιάντ αλ-Μπόζουμ, στο Twitter.

2,5 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Παλαιστίνη

Με τον συνυπολογισμό της δωρεάς από τις ΗΠΑ 500.000 δόσεων του εμβολίου της Moderna, που θα διοχετευθούν μέσω του παγκόσμιου συστήματος διαμοιρασμού εμβολίων COVAX, οι Παλαιστίνιοι λένε ότι έχουν λάβει μέχρι τώρα 2,5 εκατ. δόσεις. Η Δυτική Όχθη θα λάβει από τη δωρεά 300.000 και η Γάζα 200.000 δόσεις.

Οι αξιωματούχοι περιμένουν επίσης μα λάβουν ένα εκατομμύριο δόσεις από το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech τον Σεπτέμβριο.

Αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Παλαιστίνη αφότου εμφανίστηκε η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. Ο υπουργός Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής Μάι Αλκάιλα δήλωσε πως οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται «στα πρόθυρα ενός τέταρτου κύματος από την άποψη του αριθμού των μολύνσεων, των θανάτων και της νοσοκομειακής χωρητικότητας».