Skip to main content

ΠΑΜΑΚ: Στον τελικό του «CFA Research Challenge» οι φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές καθώς αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός επαγγελματία χρηματοοικονομικού αναλυτή

Στους τελικούς Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής του διεθνούς διαγωνισμού «CFA Research Challenge», μαζί με ομάδες από ακόμη πέντε ξένα Πανεπιστήμια, προκρίθηκε η πενταμελής φοιτητική ομάδα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οδηγώντας το Ίδρυμα μεταξύ των κορυφαίων 5% της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής.

Την ομάδα του Πανεπιστημίου στελεχώνουν οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων, Παναγιώτα Γιαννακοπούλου, Χρήστος Θωμόπουλος, Ιωάννης Κασίμης, Γεώργιος Κελεπούρης και Συμεών Σακελλάρης, με επιβλέποντα τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Συμεών Παπαδόπουλο και τον Κυριάκο Τσακιρίδη, CFA Charterholder, ως Μέντορα της ομάδας.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων και Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Χρήστος Ι. Νεγκάκης, έσπευσε να συγχαρεί την νικήτρια ομάδα αναφέροντας χαρακτηριστικά «Θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές μας καθώς και τον αγαπητό συνάδελφο Συμεών Παπαδόπουλο, που για άλλη μια φορά μας έκαναν υπερήφανους. Τους ευχόμαστε ολόψυχα μια παγκόσμια πρόκριση, που θα κατατάξει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου».

Η τελευταία επιτυχία της φοιτητικής ομάδας είναι συνέχεια της κατάκτησης της πρώτης θέσης στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα στις 26/02/2022. Στη συνέχεια, στις 30/3/2022, η ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετείχε ως εκπρόσωπος των ελληνικών πανεπιστημίων στον διαγωνισμό Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου διαγωνίστηκε με ομάδες αποτελούμενες τόσο από προπτυχιακούς όσο και από μεταπτυχιακούς φοιτητές, προερχόμενες από δέκα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση του Ημιτελικού Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ακολούθως, στις 7/4/2022, η ομάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προκρίθηκε στους τελικούς Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής μαζί με άλλα πέντε Πανεπιστήμια. Αυτή την στιγμή το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μετά το αποτέλεσμα του διαγωνισμού βρίσκεται στο Top 5% των Πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Οι τελικοί του «CFA Research Challenge» θα πραγματοποιηθούν στις 28 Απριλίου 2022 διαδικτυακά, όπως και οι προηγούμενες διαγωνιστικές φάσεις, όπου δύο από τα έξι Πανεπιστήμια που συμμετέχουν θα προκριθούν στον Παγκόσμιο Τελικό, στον οποίο θα συμμετέχουν συνολικά οκτώ ομάδες από όλο τον κόσμο.

Το «CFA Research Challenge» είναι ο ετήσιος διεθνής διαγωνισμός υψηλού κύρους που διοργανώνεται από το CFA Institute, τον παγκόσμιο οργανισμό που παρέχει πιστοποιήσεις για επαγγελματίες διαχείρισης επενδύσεων.

Στον διαγωνισμό CFA Research Challenge συμμετέχουν φοιτητές με ειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα της Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής οι οποίοι εκπονούν μια χρηματοοικονομική μελέτη αποτίμησης της μετοχής μιας εισηγμένης εταιρίας στην χώρα τους.

Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό οι φοιτητές λαμβάνουν καθοδήγηση από έναν Επιβλέποντα Καθηγητή και έναν Μέντορα (επαγγελματία της αγοράς - CFA Charterholder). Οι μελέτες αξιολογούνται από μία επιτροπή εξεταστών αποτελούμενη από επαγγελματίες της αγοράς (CFA Charterholders), λαμβάνοντας υπόψη μία έκθεση έρευνας μετοχών (Equity Research Reports) όπως επίσης και την παρουσίαση από την διαγωνιζόμενη ομάδα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης της εταιρίας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για τους φοιτητές καθώς αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός επαγγελματία χρηματοοικονομικού αναλυτή, εφαρμόζοντας τις αντίστοιχες μεθοδολογίες.

Φέτος, οι φοιτητές παρουσίασαν μια χρηματοοικονομική μελέτη για την εταιρία Παπουτσάνης ΑΒΕΕ.