Skip to main content

Παναγία Σουμελά: Η πρώτη εκδρομή Ελλήνων και το ψυχρό κλίμα

Παρά τον κορωνοϊό και την ελληνοτουρκική κρίση Έλληνες θα πάνε στην Παναγία Σουμελά. Το κλίμα ωστόσο δεν είναι και το καλύτερο.

Το πρώτο προσκύνημα στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα μετά το άνοιγμά της από την τουρκική κυβέρνηση θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όσοι συμμετέχουν σε εκδρομή που διοργανώνει τον προσεχή Δεκαπενταύγουστο τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια εκδρομή που πάντα έχει ενδιαφέρον, δεν θα έπαιρνα αλλιώς το ρίσκο να τη διοργανώσω», αναφέρει στην Voria.gr η Γεωργία Δημάκη, που αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη οδική εκδρομή στην περιοχή στις 12 Αυγούστου.

Δεν θα είναι βέβαια η πρώτη εκδρομή που το πρακτορείο της κ. Δημάκη πραγματοποιεί στην Τουρκία μετά την πανδημία, αφού στα μέσα Ιουλίου προσκυνητές από την Ελλάδα βρέθηκαν στην Ίμβρο, όπου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυρίλλου.

«Προσπαθούμε να ακολουθούμε τις παραδόσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας στην Τουρκία. Είναι κάτι που το κάνουμε χρόνια και ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε», αναφέρει η κ. Δημάκη.

Έτσι η πολύπειρη ταξιδιωτική πράκτορας, μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αλλά κυρίως μετά την επιβεβαίωση ότι τελικά θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία στο ιερό μοναστήρι των Ποντίων, κινήθηκε τάχιστα και ήδη δέχεται τηλέφωνα από προσκυνητές που ενδιαφέρονται να κάνουν ξανά το ταξίδι στον Πόντο.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο, θα είναι μια εκδρομή που υπολογίζω θα συγκεντρώσει περίπου 20 άτομα. Μάλιστα έχω δεχθεί τηλέφωνα και από Αθήνα, αφού πτήσεις απευθείας προς Τουρκία δεν γίνονται ακόμα και έτσι κάποιοι ενδιαφέρονται να έρθουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσουμε οδικώς στην Τραπεζούντα», λέει η κ. Δημάκη.

Ψυχρό το κλίμα

Αν και η Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος της μνημείο, που αντανακλά λαμπρά στοιχεία της Ορθόδοξης παράδοσης, αλλά και της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, δεν έχει την επισκεψιμότητα που ίσως θα περίμεναν πολλοί από πλευράς Ελλήνων επισκεπτών.

Ο Στέφανος Χατζημανώλης, έμπειρος τουριστικός πράκτορας όσον αφορά τα ταξίδια την Τουρκία, επισημαίνει μιλώντας στην Voria.gr ότι παρά τις θετικές ενέργειες που αφορούν χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία, «οι πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά και γεγονότα όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τα επισκιάζουν όλα».

Άλλωστε οι επικεφαλής των ποντιακών σωματείων της Ελλάδας έδειξαν άμεσα τις διαθέσεις τους, λέγοντας ένα ηχηρό όχι στην πρόσκληση Ερντογάν για συμμετοχή στη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη, «ο Πόντος αν και βρίθει από τουριστικά αξιοθέατα που προτίστως αφορούν Έλληνες και φυσικά Πόντιους, δεν είναι ένας προορισμός που επιλέγεται κατά κόρον όπως θα περίμενε κανένας».

Όπως λέει ο ίδιος, την τελευταία 15ετία ελάχιστοι ήταν οι Έλληνες που ταξίδεψαν στον Πόντο, αφού το μακρύ οδικό ταξίδι, αλλά και η ακριβή αεροπορική εκδρομή με πτήση προς Τραπεζούντα βάζουν αρκετά εμπόδια για μαζικό τουρισμό στην περιοχή από ελληνικό στοιχείο, όπως παρατηρούνταν προ κορωνοϊού σε Αδριανούπολη και φυσικά στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντα λίγοι οι Έλληνες

Αναμφίβολα οι πολιτικές εξελίξεις και η κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας, θα επηρεάσουν βαθιά τη ροή Ελλήνων τουριστών προς τη γειτονική χώρα.

Άλλωστε, αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του προέδρου του ΕΕΘ και εκ των σημαντικότερων τουριστικών πρακτόρων της Β. Ελλάδας Μιχάλη Ζορπίδη να διακόψει τις εκδρομές στην Κωνσταντινούπολη, όσο η Αγιά Σοφιά παραμένει ισλαμικό τέμενος.

Η αποχή των Ελλήνων όμως από την Τουρκία, ελάχιστα φαίνεται πως θα επηρεάσει την τουριστική βιομηχανία της γειτονικής χώρας, που ξεπερνά τους 50 εκατ. επισκέπτες ετησίως.

«Οι Έλληνες επισκέπτες στην Κωνσταντινούπολη αριθμητικά δεν βρίσκονται καν στην πρώτη 20άδα εθνικοτήτων που βρέθηκαν στην πόλη σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν οι Τούρκοι», εξηγεί ο Στέφανος Χατζημανώλης.

Όπως λέει μάλιστα, εθνικότητες όπως Βούλγαροι και Ούγγροι ξεπερνούν τον αριθμό Ελλήνων επισκεπτών.

«Την Τουρκία κάθε χρόνο την επισκέπτονται σε προ Covid αριθμούς, περίπου 600.000 Έλληνες. Ο αριθμός αυτός βέβαια είναι πλασματικός, αφού πολλοί εξα αυτών είναι επισκέπτες που έκαναν μονοήμερες  εκδρομές στην Αδριανούπολη για ψώνια. Γενικά αρκετοί Έλληνες έχουν συνδυάσει την Τουρκία με τον φθηνό τουρισμό», τονίζει ο κ. Χατζημανώλης.

Την ίδια ώρα εκτιμά πως και αντιστρόφως θα υπάρξει μια μείωση Τούρκων επισκεπτών στην Ελλάδα, από το 1 εκατ. που καταγράφεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.