Skip to main content

Παναγιωτόπουλος:Δοκιμασία για τα συμφέροντά μας οι τουρκικές ενέργειες

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Μεγαλόνησο με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για την τουρκική εισβολή το 1974.

"Οι παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες στην οριοθετημένη από την Κυπριακή Δημοκρατία, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Αιγιαλίτιδα Ζώνη της συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός Κράτους - Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αποτελούν, ως εκ τούτου, και μία μεγάλη δοκιμασία της αξιοπιστίας της αποτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της ικανότητάς της να διαφυλάξει τα κοινά μας συμφέροντα, ενεργειακά και πολιτικά, στην Ανατολική Μεσόγειο".

Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Χαράλαμπο Πετρίδη και την εν συνεχεία συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχών του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Α/ΓΕΕΦ αντιστρατήγου Δημόκριτου Ζερβάκη, στην Κύπρο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Μεγαλόνησο με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης προς τους αξιωματικούς και οπλίτες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Παράλληλα, εκτίμησε ότι η "η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας έχει γίνει πολύ πιο επιθετική και προκλητική έναντι Ελλάδας και Κύπρου" ενώ "η προκλητική απόφαση της 'Αγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, και η οποία προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της, ως μνημείο-κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού είναι ακόμα μία απόδειξη, σε όσους συνεχίζουν να εθελοτυφλούν, για την προκλητική και αναθεωρητική συμπεριφορά της χώρας που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ταραξία της περιοχής".

"Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία τις παράνομες και αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο τουρκικές ενέργειες. Η τουρκική παραβατικότητα απαιτεί μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", σχολίασε περαιτέρω. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι "η Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να προάγουν την ειρήνη και σταθερότητα στη περιοχή και να περιορίσουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας. Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα τόσο της χώρας μας όσο και του Κυπριακού Ελληνισμού, επανέλαβε.

"Η Κύπρος και η Ελλάδα άλλωστε, με αρραγή εθνική ομοψυχία, αντιμετωπίζουν και θα συνεχίσουν πάντοτε να αντιμετωπίζουν από κοινού τις διαρκείς προκλήσεις στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας. πρόσθεσε. Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε αλλά και θα εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, η οποία και αποτελεί τη βάση για την ενίσχυση της αδελφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, καθώς και την ανάπτυξη ευρύτερων περιφερειακών συνεργασιών, βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου.Συμπαρατάσσεται στον αγώνα της με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και των συνεπειών της και την εξεύρεση λύσεως του Κυπριακού, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα" κατέληξε,

Το πρωί ο κ. Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη στον Τύμβο Μακεδονίτισσας παρουσία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημητρίου Συλλούρη, και στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης όπου τελέσθηκε το Μνημόσυνο Πεσόντων. Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης ανέφερε: «Προσερχόμαστε εδώ σήμερα, Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας της Ελλάδος για να αποτίσουμε φόρο τιμής, στους Ήρωες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες, Κύπριους και Ελλαδίτες, που έπεσαν μαχόμενοι για την Ελευθερία της Κύπρου, υπερασπιζόμενοι Κυπριακά εδάφη, κατά την εισβολή του Αττίλα το 1974. Σήμερα δεν εορτάζουμε, αλλά θυμόμαστε και πενθούμε, αυτή την επέτειο. Κάποιος είπε ότι ‘το δένδρο της ελευθερίας ποτίζεται μόνο με αίμα Ηρώων' κι εδώ ποτίστηκε με αίμα πολλών Ηρώων. Κλίνουμε το γόνυ. Τους θυμόμαστε και αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους αυτούς».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισκέφθηκε επίσης τη φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» του Πολεμικού Ναυτικού που ναυλοχεί στον λιμάνι της Λεμεσού. Τον συνόδευσαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο Α/ΓΕΕΦ και ο βουλευτής Δημήτριος Καιρίδης, ο οποίος παρακολούθησε τις επετειακές εκδηλώσεις Μνήμης πεσόντων Αξιωματικών και Οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ