Skip to main content

Πανελλαδικές: Χωρίς περιορισμό ο αριθμός των σχολών που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, οι υποψήφιοι δεν θα έχουν αριθμητικό περιορισμό για τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν

Δεν θα εφαρμοστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 το διπλό μηχανογραφικό για τους υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, οι υποψήφιοι δεν θα έχουν αριθμητικό περιορισμό για τις σχολές που επιθυμούν να δηλώσουν, με τα ίδια κριτήρια όπως και πέρυσι, δηλαδή την ελάχιστη βάση εισαγωγής και τους συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας: «Η διάταξη αυτή κρίθηκε απαραίτητη για δύο, κυρίως, λόγους, που επήλθαν αμφότεροι από την πρώτη εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής: αφ’ ενός, διότι το 93% των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χάρη στην ΕΒΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε Σχολή ή Τμήμα μεταξύ των 10 πρώτων επιλογών τους, επομένως περιορίστηκε δραστικά η τυχαία εισαγωγή σε χαμηλής προτεραιότητας για τον υποψήφιο Σχολές ή Τμήματα.

Αφ’ ετέρου, προκειμένου να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα εφαρμογής του συστήματος καθορισμού των συντελεστών βαρύτητας από τα ΑΕΙ, ώστε να μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα και των υποψηφίων, εν όψει της επιλογής τους».

Σύμφωνα με το πρηγούμενο καθεστώς, οι υποψήφιοι από το 2022 θα είχαν δικαίωμα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους δελτίο το πολύ το 10% των τμημάτων του επιστημονικού πεδίου. Οι υποψήφιοι που δεν θα περνούσαν σε κάποια από τις επιλογές τους θα μπορούσαν να κάνουν νέο μηχανογραφικό για τις θέσεις σε Τμήματα ΑΕΙ που έμειναν κενές λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.