Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021
x

ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ LOCKDOWN ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 12.00 ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΤΣΙΟΔΡΑΣ

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου. Μένει να ξεκαθαριστεί η χρονική διάρκεια που θα έχει το lockdown

Τη μετάβαση της χώρας σε lockdown θα ανακοινώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι με νέο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας δίπλα του τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να θα τεθούν σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου. Μένει να ξεκαθαριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η χρονική διάρκεια που θα έχει ο γενικός αποκλεισμός.

Οι λοιμωξιολόγοι ήταν αυτοί που εισηγήθηκαν προς τον πρωθυπουργό τη λύση του ολικού, πανελλαδικού lockdown, διάρκειας 3- 4 εβδομάδων, ως την «μητέρα των μαχών» απέναντι στην «εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε όλη τη χώρα».

Επίσης διευκρινίσεις αναμένονται για τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια. Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν.

Σε τι διαφέρει το νέο lockdown από τη γενική καραντίνα του Μαρτίου

Με την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το lockdown στο οποίο θα μπει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θυμίζει έντονα την ολική καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Αλά... Θεσσαλονίκη-Σέρρες

Με δεδομένο ότι το νέο lockdown θα βασισθεί στα πρότυπα όσων ισχύουν ήδη στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, εκκινώντας από το Σάββατο, στην Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα, σύμφωαν με το Kathimerini.gr, θα εφαρμοστεί το εξής πλαίσιο μέτρων:

- 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη δωρεάν αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.
- Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη και δεν χρειάζεται SMS.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ