Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
x

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 14 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ ΘΑ… ΠΕΤΑΞΕΙ Ο ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΣ ΟΒΕΛΙΑΣ

Οι τιμές για το αρνί γάλακτος θα καθοριστούν στο μεγάλο παζάρι του Σαββάτου στο Κιλκίς – Τι λένε παραγωγοί και κρεοπώλες

Πάνω από 14 ευρώ, ενδεχομένως 15 ευρώ το κιλό, θα κληθούν να καταβάλουν, όπως όλα δείχνουν, για τον πασχαλινό οβελία οι Θεσσαλονικείς, την ώρα που κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες βάζουν πλάτη, περιορίζοντας το κέρδος τους, προκειμένου να ενισχύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον που επί του παρόντος είναι περιορισμένο.

Και όλα αυτά την ώρα που ο τζίρος των κρεοπωλείων της πόλης είναι μειωμένος κατά 30%-40%, οι παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι είναι στο ήμισυ, ενώ κτηνοτρόφοι  σε Λάρισα, Καστοριά και Ιωάννινα έσφαξαν σχεδόν 20.000 ζώα αποχαιρετώντας το επάγγελμα.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα «η αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα».

Οι κτηνοτρόφοι πιεσμένοι από μία σειρά παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, εκφράζουν φόβους πως ο κλάδος τους θα συρρικνωθεί περαιτέρω, μέσα στην επόμενη χρονιά καθώς, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές επιβαρύνσεις που υφίστανται την ώρα μάλιστα που η πολιτεία δεν τους προσφέρει, όπως λένε, την απαραίτητη στήριξη.

Τόσο ο Δήμητριος Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, όσο και ο Δήμητριος Στραζέμης, πρόεδρος Αιγοπροβατοτρόφων Λαγκαδά, άσκησαν σκληρή κριτική στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, λέγοντας πως η ενίσχυση  του 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών μονάδων που δίνει η κυβέρνηση, για να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι να αγοράσουν ζωοτροφές, είναι απειροελάχιστη, καθώς αναλογικά αντιστοιχούν μόλις 0,70 ευρώ ανά προβατίνα. Σύμφωνα με τους ίδιους οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν τετραπλάσιο κόστος στα καύσιμα, στο σογιάλευρο, από ότι οι Ρουμάνοι,  ενώ δίνουν στα ζώα μόνο μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές, την ώρα που αναγκάζονται να έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των φθηνότερων εισαγόμενων κρεάτων από Ρουμανία και Βουλγαρία.