Skip to main content

Πάνω από 200.000 ψηφοφόροι στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ - Προς παράταση η διαδικασία

Λίγο πριν τις 5 η συμμετοχή ξεπερνά τους 200.000 ψηφοφόρους - Προς παράταση η διαδικασία - Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από την Αυστραλία.

Σπάει κάθε ρεκόρ η συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Σύμφωνα με το protothema.gr, λίγο πριν τις 5 η συμμετοχή ξεπερνά τους 200.000 ψηφοφόρους. Από τις 11 και μετά ο ρυθμός είναι 500 ψηφοφόροι το λεπτό ρυθμός που αυτή την ώρα τρέχει με 430 το λεπτό.

Σε όλη τη χώρα η κίνηση στα εκλογικά κέντρα είναι αυξημένη μέχρι και αυτή την ώρα. Η ροή στις κάλπες υπολογίζεται ότι είναι αυξημένη κατά 20-25% σε σχέση με το 2017. 

Η μαζική συμμετοχή οδηγεί όπως δήλωσε στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της (ΕΔΕΚΑΠ) Θεόδωρος Καπετανάκης στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ψηφοφορία πέραν τις 19:00 όταν και είχε προγραμματιστεί να κλείσουν οι κάλπες. Πριν από λίγο ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε λόγω της αυξημένης συμμετοχής να δοθεί παράταση ώστε να μπορέσουν όλοι να ψηφίσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το iefimerida.gr, υπάρχουν ενστάσεις από πλευρές άλλων επιτελείων που θεωρούν ότι δεν πρέπει να παραταθεί η διαδικασία.

Η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου δηλώνει θετική ώστε να ψηφίσουν όλοι. Μάλιστα, συνεργάτες του υπενθυμίζουν μιλώντας στο iefimerida ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να στηθούν περισσότερες κάλπες πανελλαδικά ώστε να διευκολυνθεί η ροή της ψηφοφορίας, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό, όπως λένε. Σε κάθε περίπτωση η πλευρά Λοβέρδου ζητά να μείνουν ανοιχτά τα εκλογικά τμήματα ακόμα και μέχρι τις 9 ώστε να ψηφίσουν όλοι όσοι προσέλθουν.

Η πλευρά Ανδρουλάκη δηλώνει ότι είναι θετική στην προοπτική παράτασης της ψηφοφορίας εφόσον χρειαστεί, ωστόσο αφήνουν αιχμές για την πρωτοβουλία Παπανδρέου να καταθέσει το σχετικό αίτημα το οποίο θεωρούν ότι γίνεται για λόγους εντυπώσεων. «Εμείς είμαστε της διατήρησης της σοβαρότητας της διαδικασίας», σημειώνουν με νόημα. Με λίγα λόγια η πλευρά Ανδρουλάκη εκτιμά ότι, αν απαιτηθεί, θα είναι θετική, αλλά αυτό μένει να φανεί από τη ροή της ψηφοφορίας η οποία δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί έως τις 19:00.

Τέλος, η πλευρά Χρηστίδη δηλώνει και αυτή θετική σε μία ενδεχόμενη παράταση, την οποία θεωρούν αυτονόητη για να διευκολυνθεί ο κόσμος που έχει προσέλθει στις κάλπες.

Στα επιτελεία των υποψηφίων το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευχάριστο με τους επιτελείς των πανηγυρίζουν για την υψηλή συμμετοχή.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Αυστραλία - Τα αποτελέσματα

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό νωρίτερα η διαδικασία στην Αυστραλία έχει ολοκληρωθεί και σε σύνολο 108 ψήφων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Ανδρουλάκης (12), 11.1%
Γερουλάνος (2), 1.85%
Καστανίδης (3), 2.78%
Χρηστίδης (3), 2.78%
Λοβέρδος (34), 31.48%
Παπανδρέου(54), 50%

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚΑΠ, τα εκλογικά κέντρα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών άνοιξαν 1 ή 2 ώρες μετά την Ελλάδα. Στην Αμερική η ψηφοφορία δεν έχει αρχίσει ακόμα.

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι ήδη μέλη του ΚΙΝΑΛ καθώς κι όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη ή φίλοι του κόμματος προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα. Θα πρέπει να συμπληρώσουν την σχετική αίτηση και να ψηφίσουν καταβάλλοντας ως εισφορά 3 ευρώ (μόνο στον πρώτο γύρο).

Οι ψηφοφόροι μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε από τα 840 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Δικαίωμα ψήφου στον δεύτερο γύρο, εφόσον χρειαστεί, θα έχουν μόνον όσοι ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

Οσοι έχουν γεννηθεί έως 31/12/2004, είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και ο χειριστής του τάμπλετ, πληκτρολογώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης που απαιτεί το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών, αναζητά τον εκλογικό αριθμό με τον οποίο και πιστοποιείται ο ψηφοφόρος. Για την ταυτοποίησή του, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Θα μπορούν να ψηφίσουν και νεώτεροι , π.χ 16άρηδες αφού πέραν των άλλων προσκομίσουν εκτυπωμένο από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ πιστοποιημένο ΑΜΚΑ.

Όπως έχει ανακοινώσει η ΕΔΕΚΑΠ «οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, εκτός από το έντυπο ταυτοπροσωπίας (ταυτότητα ή διαβατήριο) θα πρέπει απαραίτητα εκτός από τη αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου να καταθέσουν και πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ. Οι αλλοδαποί που μένουν στη χώρα μας υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν διαβατήριο, άδεια παραμονής σε ισχύ στη χώρα μας, πιστοποιητικό ΑΜΚΑ από την εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ και απαραίτητα εάν δεν είναι μέλη του Κινήματος να καταθέσουν αίτηση εγγραφής μέλους ή φίλου του Κινήματος.