Skip to main content

Πάνω από 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό 30ετές ομόλογο

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας από το 2008 και για τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές φέτος.

Ισχυρότατη ήταν η «όρεξη» των επενδυτών για το ελληνικό 30ετές ομόλογο με το οποίο το δημόσιο σχεδιάζει να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ και να συμπληρώσει την καμπύλη απόδοσης. Οι προσφορές των επενδυτών έσπασαν το φράγμα των 26 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανάδοχο της έκδοσης. Το επιτόκιο ορίστηκε στις 150 μονάδες βάσης επί των mid-swaps.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση τόσο μακράς διαρκείας από το 2008 και για την δεύτερη έξοδο στις αγορές φέτος. Στα τέλη Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η έκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 3,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 29 δισ. ευρώ, με την τελική απόδοση να περιορίζεται στο 0,75% (σ.σ. για πρώτη φορά κάτω του 1% σε 10ετές ομόλογο). Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αντλήσει μέσα στο έτος περί τα 10 έως 12 δισ. ευρώ από τις αγορές. «Η Ελλάδα θέλει να συμπληρώσει την καμπύλη απόδοσης με ένα νέο 30ετες ομόλογο και να προσελκύσει real money επενδυτές εκμεταλλευόμενη τα χαμηλά επιτόκια» είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Τη νέα έκδοση του ομολόγου, που λήγει στις 24 Ιανουαρίου 2052, έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JPMorgan και Εθνική Τράπεζα.

«Η Ελλάδα επέστρεψε» σχολιάζουν αναλυτές με αφορμή την έκδοση του 30ετους ομολόγου.

«Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την αναμόρφωση της χώρας» δήλωσε στο Bloomberg ο Αλέξανδρος Μάλμας, trader της «Πειραιώς Χρηματιστηριακή», ενώ ο Τσαρλς Ντίμπελ της Mediolanum σχολίασε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι».

«Ολοκληρώνεται η επιστροφή τους» επεσήμανε και ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank, προσθέτοντας ότι «Θα είναι ένα καλό τεστ για το πόση είναι η όρεξη στην αγορά για ρίσκο».

Παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, το κόστος δανεισμού της χώρας παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να επωφεληθεί της ευκαιρίας αυτής και οι επενδυτές φαίνεται να ανταποκρίνονται. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους πόνταραν σε αυτά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν απόδοση 18%, την καλύτερη στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Bloomberg Barclays.

Οι προοπτικές διαγράφονται άκρως ευνοϊκές. Όπως έγραφε πρόσφατα η Capital Economics, η απόφαση της ΕΚΤ (σ.σ. για τη διατήρηση των νομισματικών μέτρων) προλειαίνει το έδαφος για τη μείωση του spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών έως και στις 70 μονάδες βάσης στα τέλη του 2021.

Πίστη στα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα της ευρω-περιφέρειας εκφράζει και η JP Morgan, έπειτα από το sell-off στις αγορές ομολόγων. Ο οίκος διατηρεί τις long θέσεις στα ελληνικά 7ετή έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, καθώς με το εν λόγω trade εκφράζει την «εποικοδομητική» -όπως τη χαρακτηρίζει- στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Πηγή: moneyreview.gr