Skip to main content

Παπαδημούλης: Κακή λύση ο Βέμπερ - Ήταν ο πρώτος που μίλησε για Grexit

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από τη Θεσσαλονίκη πως οι ευρωεκλογές είναι πρόβα τζενεράλε για το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου και δεν βλέπει κλίμα χαλαρής ψήφου, δηλώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος σημειώνει ότι αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι οι πιο πολιτικές και πολωτικές στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν ένα «σκαλοπάτι» για μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «στρατηγική επιλογή» και όχι προεκλογικό τρικ την Προοδευτική Συμμαχία και επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του συντονιστή της κομματικής οργάνωσης στην Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Δουίτση, και του υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστου Γιαννούλη, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις ευρωεκλογές θα είναι πιο ψηλά από το 49% στις ευρωεκλογές του 2015.

Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε κατά την περιοδεία του σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι η διαπίστωσή του είναι ότι ο αριθμός αυτών οι οποίοι οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις με υβριστικά συνθήματα για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, συρρικνώνεται και δεν εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες.

Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, «ολοένα και περισσότερο αυτοί που διαφωνούν ή έχουν επιφυλάξεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά σέβονται τη δημοκρατία και αγαπάνε την πατρίδα, παίρνουν αποστάσεις από τα πολιτικά εγγόνια του Χίτλερ και του Μουσολίνι».

Επίσης, σε αυτό βοηθά η έναρξη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και το επεισόδιο με τις διαμαρτυρίες εναντίον του κ. Μητσοτάκη στη Βέροια, διότι, όπως παρατήρησε, «δεν μπορεί όταν βρίζουν τον Νίκο Παππά κάποιοι να είναι αγανακτισμένοι πατριώτες και όταν οι ίδιοι βρίζουν τον κ. Μητσοτάκη στη Βέροια να είναι χρυσαυγίτες».

Σημείωσε πως «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι, καθώς καταλαγιάζει η συναισθηματική προσέγγιση του θέματος και περιορίζεται και η παραπληροφόρηση, καταλαβαίνουν ότι είναι πιο καλό για την πατρίδα να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γείτονος χώρας ελληνικά μαχητικά και όχι του Ερντογάν. Καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερο για την πατρίδα στα βόρεια σύνορά μας να έχουμε μια χώρα που ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία από ότι σκέτο Μακεδονία. Ότι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα της πατρίδας στα βόρεια σύνορα μας να έχουμε τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, παρά να έχουμε μια μεγάλη Αλβανία. Και καταλαβαίνουν ότι η σταθερότητα και οι προοπτικές της συνανάπτυξης θα φέρουν οφέλη για τη Μακεδονία για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως για τη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό, ήδη, το έχουν καταλάβει και όλοι οι επιχειρηματίες της Β. Ελλάδας».

Ο κ. Παπαδημούλης τόνισε πως τυχόν εκλογή του εκλεκτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Βέμπερ, στη θέση του προέδρου της Κομισιόν θα είναι «μια λύση κακή για την Ευρώπη και εφιαλτική για την Ελλάδα». Κι αυτό γιατί, όπως είπε, είναι πιο δεξιός και από τον Σόϊμπλε, είναι ο πρώτος που μίλησε για Grexit, έχει κρατήσει εχθρική στάση σε όλα τα επίμαχα θέματα για τη χώρα μας και η εκλογή του θα σημάνει περικοπές όλων των κονδυλίων που ευνοούν τα εθνικά μας και τα κοινωνικά μας συμφέροντα.

«Το εθνικό μας συμφέρον είναι να μη βγει ο Βέμπερ πρόεδρος της Κομισιόν και όποιος ψηφίζει Ν.Δ. ψηφίζει Βέμπερ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το σενάριο αυτό θα ακυρωθεί. Γιατί, όπως είπε, δεν αρκεί να τον προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να γίνει κάποιος πρόεδρος της Κομισιόν, πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλιώς δεν γίνεται πρόεδρος.

«Ήδη», είπε ο κ. Παπαδημούλης, «έχουμε ένα "ξερό" και "καθαρό" όχι στην υποψηφιότητα του από την Αριστερά, από τους Σοσιαλιστές, από τους Πράσινους» και ευελπιστεί και κάνει και προσωπικά δουλειά για να υπάρξει αντίστοιχη τοποθέτηση και από τους Φιλελεύθερους και από τους ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, οπότε συμπληρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία.

«Η μόνη εναλλακτική για τον Βέμπερ είναι η συμμαχία Δεξιάς - Ακροδεξιάς με κουμπάρο τον Όρμπαν, αλλά αυτή δεν φτιάχνει πλειοψηφία και υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην ευρωπαϊκή Δεξιά και Κεντροδεξιά που το αντιπαλεύουν και το φοβούνται», σημείωσε.

«Οι ευρωεκλογές είναι πρόβα τζενεράλε για το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, η οποία είναι στρατηγική επιλογή, δεν είναι προεκλογικό τρικ, έχει παρελθόν και έχει χτιστεί με επιτυχία στην Ευρώπη εδώ και 3,5 χρόνια», επισήμανε.

Για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη είπε ότι είναι πολύ πιο δεξιά από εκεί που την τοποθέτησε ο ιδρυτής της, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, και πρόσθεσε πως περισσότερο από τη Χρυσή Αυγή τον ανησυχεί «η διάβρωση από τους καθαρόαιμους ακροδεξιούς του μεγάλου κόμματος της ΝΔ που είναι ένας από τους πυλώνες του πολιτικού συστήματος».

Τον προβληματίζει πάρα πολύ, όπως είπε,  το ότι «ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να λέει ότι είναι σκευωρία το σκάνδαλο Novartis, ενώ ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι είναι σκάνδαλο και ότι κανείς δεν είναι εκ των προτέρων αθώος».

Τον προβληματίζει, επίσης, ότι λίγες μέρες μετά τη διαμαρτυρία εναντίον του κ. Μητσοτάκη στη Βέροια, με σημερινή ανάρτηση του στο twitter, ο κ. Γεωργιάδης «επιδοκιμάζει τους ίδιους που στη Δράμα έλεγαν "προδότες" τον Μουζάλα, τον Καλπάκη και τον Παπαδημούλη».
    
Αναφερόμενος στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε ότι έχει κάνει ένα «στρατηγικό λάθος», εγκαταλείποντας μια πάγια πολιτική του ΠΑΣΟΚ που πάντα είχε ως στρατηγικό αντίπαλο τη Δεξιά. «Θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Γιώργο Γεννηματά, τον πατέρα της Φώφης Γεννηματά, μια ιστορική φυσιογνωμία, να λένε στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Δεξιά. Ποτέ δεν είπαν στρατηγικός μας αντίπαλος είναι η Αριστερά, όπως λέει η ηγεσία του σημερινού ΚΙΝΑΛ. Πιστεύω ότι αυτό φέρνει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σε αντίθεση όχι μόνο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, αλλά και με ένα μεγάλο τμήμα της βάσης του», παρατήρησε. Γι' αυτό τον λόγο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει νέο κύμα διεύρυνσης της Προοδευτικής Συμμαχίας το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές και μέχρι τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση για τους εκλογικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο στόχος είναι να ισχυροποιήσει την παρουσία του σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα το πετύχει. Ενώ στις ευρωεκλογές ο στόχος είναι να διαψεύσει θεαματικά τις προβλέψεις που μιλάνε για μεγάλη και διψήφια διαφορά υπέρ της Ν.Δ.

«Ο στόχος μας είναι το βράδυ των εκλογών- και το θεωρώ ρεαλιστικό- το βράδυ των ευρωεκλογών, το πρόβλημα να βρίσκεται στη Ν.Δ και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η φιλοδοξία μας -το θεωρώ απολύτως εφικτό- είναι να δώσουμε τη μάχη επί ίσοις όροις με στόχο την πρωτιά», είπε και πρόσθεσε: «Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αποδειχτεί ένα σκαλοπάτι για μια νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές και για μια νέα τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που ακούω, εδικά σε μικρές κοινωνίες και χωριά, είναι ότι ο Τσίπρας είναι μόνο 45 χρονών, δεν τον κρατάει κανείς από πουθενά και δικαιούται μια δεύτερη τετραετία, όπως είχαν αρκετοί από τους πρώην πρωθυπουργούς».
    
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε: «Όταν ένας άνθρωπος ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του 50% των ΜΜΕ στην Ελλάδα, ελέγχει ουσιαστικά τον Δήμο του Πειραιά και είναι πρόεδρος μιας μεγάλης ομάδας, του Ολυμπιακού, αποκαλεί μία εκλεγμένη κυβέρνηση "χούντα", αυτό και μόνο θα έπρεπε να προκαλεί την αντίδραση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού φάσματος. Το γεγονός ότι ο κ. Μαρινάκης επιτίθεται τόσο σφοδρά όχι πια μόνο μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει αλλά και ο ίδιος προσωπικά ανεβαίνει στο φιλέ, δίνοντας γραμμή στη ΝΔ ανεβάζοντας τους τόνους, δείχνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι και ο ίδιος θεωρεί ανεπαρκή τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Μητσοτάκη, οπότε επιδιώκει να τον υποκαταστήσει και άμεσα και δημόσια. Δεύτερον, φαίνεται ότι στις εκκρεμούσες ποινικές του υποθέσεις υπήρχε μια περίοδος που προσδοκούσε υπόγεια ντιλαρίμαστα κάτω από το χαλί, δεν του βγήκαν και γι αυτό  βγαίνει  μπροστά με μια πολύ επιθετική ρητορική για να υπηρετήσει τα πολύ στενά συμφέροντά του. Αυτά πρέπει να προβληματίσουν όλους τους Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως των πολιτικών και κομματικών επιλογών, θυμίζουν ακραίο μπερλουσκονισμό δεν έχουν σχέση με μια σοβαρή κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής Α΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τον ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στο ποδόσφαιρο, είπε ότι υπάρχει κλίμα ευφορίας στην πόλη και ευχήθηκε ανάλογες επιτυχίες και στις άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης.

«Συγχαίρω τον ΠΑΟΚ. Μετά από 34 ολόκληρα χρόνια θεωρώ ότι πήρε δίκαια το Πρωτάθλημα και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία όταν ακούγεται από έναν που είναι Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια του και ας βρίσκεται σε έντονη αντίθεση, όχι μόνο με τον σημερινό, αλλά και με αρκετούς από τους προηγούμενους προέδρους του Ολυμπιακού», είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης μόλις πήρε τον λόγο.