Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Δέλτα 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό

Η καθηγήτρια τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40% πιο μεταδοτική και από τη βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν είναι η μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Παράλληλα, τόνισε πως η μετάλλαξη αυτή είναι 40% πιο μεταδοτική και από τη βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Η καθηγήτρια συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

75% μείωση κρουσμάτων στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».

Σε κάποιες περιοχές, κυρίως νησιωτικές, παρατηρείται «μια μικρή αλλά σαφής αύξηση» των νέων κρουσμάτων, είπε και υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.