Skip to main content

Οι πυλώνες για τον έλεγχο της πανδημίας την τουριστική περίοδο

Ο τρόπος με τον οποίο θα ελέγχεται η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδος κατά την τουριστική περίοδο-Θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά στοιχεία ανά δήμο

Στον τρόπο που θα ελέγχεται η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδος κατά την τουριστική περίοδο αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση.

H κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι μία υποομάδα της Επιτροπής έχει αναλάβει εδώ και αρκετές εβδομάδα να εισηγηθεί τα μέτρα πρόληψης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μήνων. «Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από την προηγούμενη τουριστική περίοδο επικαιροποίηθηκαν τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα», ανέφερε.

Οι βασικοί πυλώνες σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου:

-Καθημερινή παρακολουθήση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, με έμφαση τους καλοκαιρινούς μήνες της τουριστικές περιοχές. Θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά δήμο και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα.

-Η είσοδος στη χώρα θα γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση του PLF αλλά και με την προϋπόθεση ότι οι τουρίστες άνω των έξι ετών θα φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72ωρων ή αποδεικτικό πρόσφατης νόσησης.

-Οι εισερχόμενοι στη χώρα θα υποβάλλονται σε δειγματοληπτικό έλεγχο rapid test κατά την είσοδό τους, χρησιμοποιόντας αλγόριθμο που θα περιλαμβάνει το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας προέλευσης του τουρίστα.

-Σε περίπτωση θετικού κρούσματος ο τουρίστας θα οδηγείται σε ξενοδοχείο καραντίνας.

-Εισηγήθηκε η αποδοχή τρίτων εμβολίων, πέρα από τα εμβόλια που ήδη έχει εγκρίνει η ΕΕ. Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν τα εμβόλια: Novavax, Sinovac, Sputnik, Sinopharm, και CanSino BIO.

-Επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από τα χερσαία σύνορα της χώρας, με την προυπόθεση ότι είναι στελεχωμένα με κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας.

-Δημιουργείται καθημερινή επιτήρηση του αριθμού των εισαγώμενων κρουσμάτων.

Στη συνέχεια η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα το επιδημιολογικό φορτίο μειώθηκε κάτω από 1.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα και πλέον φτάσαμε σε μία «εικόνα» που είχαμε στις αρχές του νέου έτους, πριν την έναρξη του τρίτου κύματος.

Όπως είπε «η πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερη γιατί μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων προκύπτει από τα self-tests και αφορά ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Σύμφωνα με την ίδια «ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη», ενώ όσον αφορά τα τεστ γίνονται 40.000 ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 2,3%.

Η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως η διασπορά του ιού μειώνεται και πως αυτή την ώρα 1.700 ασθενείς νοσηλεύονται, με έναν αριθμό περίπου 128 ασθενών να εισέρχονται στα νοσοκομεία ανά ημέρα.

«Στο τέλος του μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων θα είναι ίσως μικρότερος από 200», τόνισε και έκρουσε το καμπανάκι για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται αφορά ανεμβολίαστους ασθενείς.

Χαρακτηριστικά, επεσήμανε πως την εβδομάδα που πέρασε και για τους ασθενείς άνω των 65, το 92% δεν είχαν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς. Ενώ ανέφερε πως το 98% των θανάτων, κατά την τελευταία εβδομάδα αφορά ανεμβολίαστους.