Skip to main content

Λίγοι εμβολιασμοί σε Φλώρινα και Σέρρες - Έως και 6 μήνες το σύνδρομο long covid

Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι κάτω από το 30% στις περιοχές της Φλώρινας, Ροδόπης, Σερρών και Ευρυτανίας, ανέφερε η καθηγήτρια.

Ιδιαίτερη αναφορά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των Σερρών και της Φλώρινας έκανε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα το ποσοστό είναι κάτω από το 30% στην εμβολιαστική κάλυψη στις περιοχές της Φλώρινας, Ροδόπης, Σερρών και Ευρυτανίας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, η διασπορά του ιού μειώνεται σταδιακά και σταθερά, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, περίπου στο 0,76%. Σημαντική είναι και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Υπογράμμισε όμως ότι η πανδημία δεν έχει λήξει, τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας. Κατά 40% μειώθηκε ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη.

Είπε επίσης ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρείται μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, όπως Ρέθυμνο, Σύρο και Σαντορίνη, και σε άλλες αυξημένες αριθμός κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Το ΕΣΥ επανέρχεται στην κανονικότητα με 1.300 νοσηλευόμενους ασθενείς, 89 εισαγωγές την ημέρα. Οι θάνατοι, σύμφωνα με την ίδια, έπεσαν στους 13 την ημέρα. Τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αναμένεται να πέσει κάτω από 100, ανέφερε.

Στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας συμβάλουν, όπως είπε, τόσο ο καλός καιρός όσο και η αύξηση των εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας στους επτά ασθενείς παρουσιάζει για 3 - 6 μήνες χρόνια συμπτώματα αφού αναρρώσουν. Πρόκειται για το σύνδρομο long covid που παρατηρείται κυρίως στους 35 - 49 ετών μετά από σοβαρή νόσο, αλλά και μετά από ήπια.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες, 16 Ιουνίου, 10.349 φαρμακεία έχουν διαθέσει 29.936.721 self test σε πολίτες ενώ 102 φαρμακαποθήκες έχουν διεκπεραιώσει 236.878 αποστολές τεστ. Ειδικότερα, χθες 8.897 φαρμακεία διέθεσαν 431.445 Self-Test σε πολίτες.

Τον μήνα Μάιο το 38% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αφορούσαν επιβεβαιωμένους ελέγχους από self test ενώ για τον μήνα Ιούνιο μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό είναι 57%. Από τις 12 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία εφαρμόστηκε το μέτρο των σελφ τεστ μέχρι σήμερα, 33.984 θετικά κρούσματα καταγράφηκαν κατόπιν επανελέγχων από σελφ τεστ.

Την ίδια περίοδο παρατηρήθηκε 75% μείωση στον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων, 64,5% μείωση στο ποσοστό θετικότητας εβδομάδας, 79% μείωση στο μέσο όρο νέων εισαγωγών και 69% μείωση στο μέσο όρο ενεργών νοσηλειών.