Skip to main content

Παπαευαγγέλου: Μεγάλη διασπορά στο δεύτερο κύμα - Πιθανόν από τη συγκομιδή ελιάς

Η παιδίατρος λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε στην κατάσταση στο σύστημα υγείας λέγοντας πως υπάρχει εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid και ΜΕΘ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του δεύτερου επιδημικού κύματος είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα σημείωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση η παιδίατρος-λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει παλαιότερα, όπως η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη» κάτι που, όπως τόνισε, πιθανόν να οφείλεται στη συγκομιδή ελιάς.

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχει εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid και ΜΕΘ covid, με τις εισαγωγές να έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες. «Μάλλον είμαστε στο πικ του δεύτερου κύματος» πρόσθεσε το μέλος της Επιτροπής.

Οι θάνατοι τις τελευταίες ημέρες φτάνουν κατά μ.ο. τους 39 την ημέρα, ωστόσο πρόσθεσε η αύξηση των νοσηλευόμενων και των θανάτων είναι ανάλογη του αριθμού των κρουσμάτων.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στο σύστημα υγείας, τόνισε πως η διάμεση ηλικία των ασθενών Covid είναι τα 40 έτη, αφού μεγάλος όγκος θετικών στον κορωνοϊό στη χώρα μας είναι ηλικίας 15-55. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο μέρος των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών νοσηλεύεται, αλλά και αρκετοί ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 60, νοσηλεύονται.

Όπως είπε, έχουμε κατά μέσο όρο 350 νοσηλείες την ημέρα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και η διάρκεια στις ΜΕΘ είναι 11 μέρες. Χρειάζονται 15 με 20 μέρες από το Lockdown για να υπάρξει μείωση των θανάτων. Αργότερα ωστόσο, σε ερώτηση δημοσιογράφου, η παιδίατρος τόνισε πως το σύστημα «ακορντεόν» με το διαδοχικό κλείσιμο και άνοιγμα της αγοράς είναι στο τραπέζι σε περίπτωση ανάγκης.

Η λοιμωξιολόγος κάλεσε κάθε πολίτη να επιλέξει τη δική του «φούσκα», τους 2-3 συνανθρώπους που θέλει να περάσει την καραντίνα μαζί και να περιορίσει έτσι τις μετακινήσεις προκειμένου να αποδώσουν τα μέτρα του lockdown.

Σύμφωνα με την επιτροπή για τον κορωνοϊό μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Τις πρώτες 7-10 μέρες θα έχουμε μια αύξηση, κάτι που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες. Αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στις επόμενες δύο εβδομάδες και πιθανότατα αργότερα να δούμε λιγότερους διασωληνωμένους και ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι να δούμε πότε θα αποδώσει το λοκντάουν» είπε επίσης το μέλος της Επιτροπής και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να εφαρμόσουν τα περιοριστικά μέτρα. «Τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο» σχολίασε.

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.