Skip to main content

Σε τεντωμένο σκοινί η Θεσσαλονίκη: Διπλασιασμός διασωληνωμένων μέσα σε 20 ημέρες

Αναμένεται νέα σημαντική αύξηση νοσηλευομένων στις ΜΕΘ για κορωνοϊό της Θεσσαλονίκης - «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα»

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες ενώ αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα μαθηματικά μοντέλα, ότι θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια τόνισε τη σημαντική αύξηση της επιδημίας υπάρχει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ για τη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία υπογράμμισε ότι «εμφανίζουν ήπια πτώση, αν και το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό».

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα» επισήμανε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ COVID στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία αυξήθηκαν, τόνισε η καθηγήτρια. «Η κάλυψη των απλών κλινών COVID στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε σημαντικά στο 62%», υπογράμμισε.

Ο δείκτης αναπαραγωγής (Rt) έχει αυξητική τάση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα, όπως είπε, έφτασε στο 1,1%.

Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των διασωληνωμένων διπλασιάστηκε μέσα στις προηγούμενες 20 ημέρες. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από τα μαθηματικά μοντέλα υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά ακόμη την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

«Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τη μεγάλη διασπορά του ιού όλοι πρέπει να προσέχουμε διπλά».

Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι στα 3.000, ενώ το ποσοστό της θετικότητας κινείται πάνω από το 6%.

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι «βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα λόγω των self-tests», υπογραμμίζοντας ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές.

«Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται», είπε, αναφέροντας ότι έχουμε 85% κάλυψη στις ΜΕΘ covid. Πρόσθεσε δε ότι μόνο χθες Πέμπτη είχαμε εισαγωγή 31 ατόμων σε ΜΕΘ.

Επισήμανε δε ότι παρατήθηκε αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες από 15 έως 19 ετών, στα παιδιά του λυκείου δηλαδή, σημειώνοντας ότι είναι «κοινό μυστικό ότι τα παιδιά μας βρίσκονται με τους φίλους τους». Γνωστοποίησε επίσης ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών φοράνε σε συντριπτικό ποσοστό τη μάσκα εντός του σχολείου, αλλά λιγότερο συχνά στις κοινωνικές επαφές εκτός σχολείου.

«Προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα», είπε και συμπλήρωσε: «Η σωστή και καθολική χρήση της μάσκας είναι καθοριστικού χαρακτήρα».

Το όπλο των self test

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους εφήβους και με δεδομένο πως συχνά αυτοί είναι ασυμπτωματικοί, η τακτική διάγνωση θα συμβάλει σημαντικά στον εντοπισμό τους, είπε η λοιμωξιολόγος.

Όμως, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ δεν θα πρέπει να είναι συνώνυμο με τη χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Στόχος είναι η επέκταση της χρήσης του self test σε όλους τους εργασιακούς χώρους.