Skip to main content

Παπαγεωργίου: Οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφαλείς

Αρθρο του Γιάννη Παπαγεωργίου για την ασφάλεια που μπορεί να νιώθουν οι πολίτες, όταν καθημερινά γύρω τους γίνονται ειδεχθή εγκλήματα.

Του Γιάννη Παπαγεωργίου*

Συχνά συνηθίζουμε να λέμε πως η δημόσια ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη μίας υγειούς Δημοκρατίας. Αυτή δεν είναι άλλη μία φράση κενή περιεχομένου, ένα εύηχο «τσιτάτο».  Άλλωστε σε πολλές ιστορικές περιπτώσεις η απουσία της οδήγησε, εν τέλει, στην κατάρρευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος (βλ. Το παράδειγμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στην Γερμανία του Μεσοπολέμου). Πως μπορούν, όμως, οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς όταν καθημερινά γύρω τους γίνονται ειδεχθή εγκλήματα, όταν ανήμποροι ηλικιωμένοι «σιδερώνονται» ζωντανοί για 50 και 100 ευρώ και την στιγμή, που η αστυνόμευση είναι, σε μεγάλη βαθμό, απούσα από τους δρόμους λόγω των κυβερνητικών επιλογών;

Παράλληλα το κλίμα ανομίας εντείνεται με καταδρομικές επιθέσεις «αναρχικών» και άλλων συλλογικοτήτων σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια και εσχάτως σε διμοιρίες των ΜΑΤ στην Θεσσαλονίκη. Ας μην γελιόμαστε, ήθελαν να κάψουν ζωντανούς τους ανθρώπους. Από την άλλη, πάλι, η παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε καθημερινή βάση και οι φοιτητές νιώθουν ένα πραγματικό άβατο ανομίας να αναπτύσσεται εν ονόματι -δήθεν- του ασύλου, που πρέπει να λειτουργεί ως άσυλο διακίνησης ιδεών και όχι ως άσυλο διακίνησης ουσιών.

Είναι φανερό πως η Κυβέρνηση είναι η Κυβέρνηση της ανομίας και της βίας. Είναι φανερή πολιτική επιλογή και βούληση, πλέον, κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Η ανομία θα αυξάνεται σε όλα τα επίπεδα όσο κυβερνάει ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του. Και οι πολίτες θα νιώθουν ανασφαλείς και παρατημένοι.

Μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση; Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις η απάντηση είναι ΝΑΙ. Χρειάζεται, όμως, πολιτική αλλαγή και βούληση να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα και να υποστηριχτούν οι γενναίες γυναίκες και οι γενναίοι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, που δίνουν κάθε μέρα μάχη με την εγκληματικότητα. Απαραίτητο είναι ένα ολιστικό σχέδιο με την επαναφορά κρίσιμων ομάδων αστυνόμευσης, που είχαν αποδεδειγμένα αποδώσει και καταργήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και με την αύξηση της αστυνόμευσης στους δρόμους, ώστε ο πολίτης να νιώθει ασφαλείς με την παρουσία της αστυνομίας δίπλα του. Άλλη μία λύση, που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε παίρνοντας ως παράδειγμα χώρες του εξωτερικού είναι και ο λεγόμενος «αστυνόμος της γειτονιάς».

Τρόποι υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση. Όπως σε όλα τα πράγματα στην ζωή. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν μία καλύτερη καθημερινότητα, μία καλύτερη ασφάλεια.

*Ο Γιάννης Παπαγεωργίους είναι Οικονομολόγος Msc HR Management και Πολιτικό Στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας