Skip to main content

Παπαϊωάννου: Δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει η αστυνομία στα πανεπιστήμια

«Η αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας θα φανεί στην πράξη», ανέφερε για την παρουσία της ΕΛΑΣ στα πανεπιστήμια ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί, παρά μόνον στο κομμάτι που αφορά τους ναρκεμπόρους, όπου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φαίνεται να έχει περιοριστεί με το κλείσιμο των εισόδων του πανεπιστημίου και τη φύλαξη του campus», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά τη νομοθεσία περί αστυνομικής φύλαξης στα πανεπιστήμια ο κ. Παπαϊώαννου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash δήλωσε πως «Πρέπει να το δούμε στην εφαρμογή. Δε μπορούμε να ξέρουμε αν θα λειτουργήσει ή όχι». Αναφορικά με την δικαιοδοσία της αστυνομίας διερωτάται «Στη δικαιοδοσία του Πρύτανη θα μπορούσε να είναι μία υπηρεσία, η αρμοδιότητα αλλά και η τεχνοτροπία της οποίας δε σχετίζεται με τα φυσικά μας αντικείμενα ως ακαδημαϊκών δασκάλων; Δεν έχουμε σπουδάσει επιχειρησιακή λογική. Άρα λοιπόν εάν αυτοί ανήκαν σε μένα δε θα ήξερα πως να το διαχειριστώ».

Ωστόσο διαβεβαίωσε το κομμάτι της συνεργασίας. Συνεπώς οι αστυνομικές δυνάμεις με την εκπαίδευση και τη γνώση που έχουν αλλά και την εντολή που θα λάβουν θα διαχειρίζονται τις εκάστοτε καταστάσεις. Επιμένει όμως πως η αποτελεσματικότητα της νομοθεσίας θα φανεί στην πράξη καθώς και ο ίδιος καταδίκασε την αστυνομική βία των προηγούμενων ημερών εντός του πανεπιστημίου.

Από την άλλη πλευρά η φοιτήτρια και εκπρόσωπος των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ Σαμπίνα Κουρρίζι αναφορικά με την ίδρυση του πανεπιστημιακού σώματος τονίζει «Γίναμε μάρτυρες την Δευτέρα του πως θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος με τον πιο αισχρό και ντροπιαστικό τρόπο» και συμπληρώνει «Υπάρχει πληθώρα στοιχείων ακόμα και από στατικές έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι τα στατιστικά της παραβατικής συμπεριφοράς δεν είναι άξια αναφοράς και τα πρόσφατα γεγονότα μας έδειξαν στους φοιτητές, ποιος είναι ο στόχος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια». Τέλος, αναφέρει «Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ έχουν προχωρήσει σε ανακοίνωση όπου διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου αναφορικά με φθορές».