Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021
x

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ, ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

«Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου», τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Το 68% του πληθυσμού των φοιτητών του ΑΠΘ έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και ένα 5% είναι τα παιδιά που έχουν νοσήσει ήδη, οπότε φτάνουμε στο 73% και τις επόμενες 15 ημέρες το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, σημείωσε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Το ποσοστό των εκπαιδευτικών μαζί με τις άλλες κατηγορίες προσωπικού στο ΑΠΘ το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 91%. «Είμαστε η εργασιακή ομάδα που μετά τους υγειονομικούς, όπου υπάρχει η υποχρεωτικότητα, είμαστε η πρώτη ομάδα σε τόσο υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όλα αυτά, χωρίς να αποκλείω προβλήματα, συνθέτουν ένα παζλ, που ενισχύει την πεποίθησή μας ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στους χώρους των πανεπιστημίων. Τα Πανεπιστήμια είναι χώρος επιστήμης και πρώτοι εμείς πρέπει να δώσουμε το καλό παράδειγμα, να πιστέψουμε την επιστήμη που μας έδωσε ένα δυνατό όπλο».

Σχετικά με τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών και εργαστηριακών τεστ των φοιτητών για την είσοδό τους στις πανεπιστημιακές αίθουσες, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε πως είναι εντελώς διαφορετική η χωροταξία των πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Όπως είπε, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει μία κεντρική πόρτα, στο ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου είναι μια αχανής έκταση και στο ΑΠΘ υπάρχουν 65 πόρτες που μπορούν να ελεγχθούν και μία πλευρά που λόγω πολιτικής προστασίας είναι μονίμως ανοιχτή. «Πρέπει κάποια στιγμή να υπάρχει κάρτα εισόδου, όπως σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου, να μπαίνει όποιος θέλει αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και πού πάει», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

«Ήδη είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούν τα μέλη ΔΕΠ ούτε το υπόλοιπο διδακτικό προσωπικό να ασχοληθεί με αυτού του είδους τον έλεγχο. Έχουμε τις κλινικές και πρακτικές ασκήσεις όπου είναι εύκολο σε ομάδες των 20-25 ατόμων ο διδάσκων να ελέγξει την είσοδο», τόνισε.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι στα μεγάλα αμφιθέατρα, όπως στη Νομική, τη Φιλοσοφική, τη Θεολογική σχολή. «Γι’ αυτό κατατέθηκε και θα ψηφιστεί αυτές τις μέρες μια τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στα πανεπιστήμια κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε τυπικής διαδικασίας, μόνο με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, να προσληφθεί προσωπικό που θα είναι επιφορτισμένο με δειγματοληπτικό έλεγχο των φοιτητών, γιατί μιλάμε για 410 αίθουσες», είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε σχολές όπως η Ιατρική, όπου με νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα πως μπαίνει η υποχρεωτικότητα στους φοιτητές των σχολών επιστημών υγείας, εκεί δεν έχει νόημα ο έλεγχος, είπε καταλήγοντας ο πρύτανης.

Πηγή: ertnews.gr
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ